toon meer

Dichter - Fictieschrijver - Slamdichter - Spoken word-artist

Genre
Poëzie - Roman - Spoken Word

Thema's
Azië - Beroepen - Burgerschap - Europa - Familie - Filosofie - Geld - Geschiedenis - Humor - Identiteit - Indonesië - Klimaatverandering - Kunst - Liefde - Mediawijsheid - Midden-Amerika - Misdaad - Muziek - Noord-Amerika - Oorlog - Pesten - Politiek - Racisme - Reizen - Rouw - Seksualiteit - Technologie - Tweede Wereldoorlog - Verslaving - Vriendschap - Vrijheid

Subthema's
Poezie, literatuur, Holocaust, Joods, Indisch, straattal, bankencrisis, bancaire sector, corps, Maatschappij & identiteit, corpsballen, bankiers

Activiteiten
deelname gesprek/discussie - Groepsbezoek (Jeugd) - Internetactiviteit - Interview (als geïnterviewde) - Interview (als interviewer) - Jurylidmaatschap - Lezing - Presentatie - Schrijfopdracht - Signeersessie - Voordracht - Workshop/masterclass

Leeftijdsgroepen
Groep 3-4 Basisonderwijs - Groep 5-6 Basisonderwijs - Groep 7 -8 Basisonderwijs - Jongvolwassenen - Klas 1-3 Voortgezet Onderwijs - Klas 4-6 Voortgezet Onderwijs - Senioren - Volwassenen

Dichter Lucas Hirsch op bezoek

Lucas Hirsch heeft een aantal dichtbundels op zijn naam staan, maar is bekender van zijn roman ‘Shotgun wedding’.

Dit boek gaat over de moord op zijn beste vriend Derk Wiersum, de advocaat van Nabil B., kroongetuige in het Marengo-proces. De schrijver werd in eerste instantie geïnterviewd door 5 vwo-leerling Ellen van Rijn, die dat heel ontspannen en deskundig deed. Daarna stelden steeds meer leerlingen vragen. Het gesprek ging over omgaan met rouw, tegenslag, muziek, schrijven en lezen natuurlijk. Hirsch drukte de leerlingen op het hart lezen en taal in te zetten als wapen en je altijd eerst ergens in te verdiepen, voordat je je mening geeft. 

 

Jessica Melker, docent Nederlands

 

Dichter Lucas Hirsch op bezoek Sorghvliet Gymnasium Den Haag

De dichter Lucas Hirsch kwam op bezoek. Een paar maanden geleden verscheen Shotgun Wedding. In dit boek beschrijft hij het jaar na de moord op zijn beste vriend, Derk Wiersum, de advocaat van de kroongetuige in het Marengo-proces. 

In een gesprek met zesdeklassers vertelde Hirsch over wat het betekent om je beste vriend te verliezen. We praatten over rouw, vriendschap, maar ook over wat poëzie is en of poëzie nut heeft. Hirsch' antwoord: "Nee, geen enkel, en juist daarom is het zo belangrijk." 

Genoeg om over na te denken. Onze zesdeklassers stelden intelligente en geinteresseerde vragen. Het was een inspirerend bezoek.

NIEUWE ROMAN: SHOTGUN WEDDING - VERSCHEEN 14 OKTOBER 2022 BIJ UITGEVERIJ DE ARBEIDERSPERS

Lucas Hirsch beschrijft in Shotgun Wedding het jaar na de moord op zijn goede vriend Derk Wiersum, de strafrechtadvocaat die op 18 september 2019 op de stoep voor zijn huis in Amsterdam werd doodgeschoten. Met zijn poëtische stijl neemt Hirsch ons mee naar een jaar van rouw en verdriet, in een relaas over vriendschap en liefde, waarin tastend gezocht wordt naar taal die kan weergeven wat er is gebeurd, met zijn vriend en met hemzelf. Of dit alles uitmondt in berusting? Ja, voor zover het gaat om het besef dat zijn vriend nooit meer terug zal komen.

Bio kort

Dichter en schrijver Lucas Hirsch schreef vijf dichtbundels, en een roman over de bankenwereld. Zijn laatste bundel Wu Wei eet een ei verscheen vlak voor de lockdown bij de Arbeiderspers. Hij is een van de bedenkers van de literaire app Puzzling Poetry en Puzzling Poetry Schatkist (kinderversie). Hij geeft workshops, treedt op en organiseert literaire evenementen. Op 14 oktober 2022 zal bij Uitgeverij De Arbeiderspers zijn tweede roman verschijnen met de titel: Shotgun Wedding. Daarna zal er een zesde dichtbundel volgen.

Bio lang

Na het behalen van zijn MA Amerikanistiek aan de Universiteit van Amsterdam (2002), rolde Lucas Hirsch (1975) per toeval het bedrijfsleven in. Hij werkte o.a. bij een executive search company en een aantal financiële instellingen. Daarnaast publiceerde hij vier dichtbundels bij uitgeverij De Arbeiderspers: familie gebiedt(2006), tastzin (2009), Dolhuis (2012) en Ontsla me van alles wat ik liefheb (2015). Na zijn ontslag in 2014 heeft hij zich toegelegd op het schrijven van twee nieuwe bundels (2015 en 2020) en zijn debuutroman De Weinigen (of de bankier in de buik van het beest) (Uitgeverij In de Knipscheer 2019). In 2017 verscheen de bibliofiele dichtbundel Museum Gedichten 2013 – 2017, Museum De Hallen. Hirsch was in deze periode huisdichter van het museum. Tevens droeg Lucas de laatste jaren zijn werk voor op literaire festivals in Nederland, Vlaanderen en De Verenigde Staten. Zijn werk werd in Nederlandse, Vlaamse, Indiase en Amerikaanse tijdschriften en bloemlezingen gepubliceerd. Voor het schrijven van Wu wei eet een ei verbleef Lucas een aantal maanden in New York, Twello en India. In 2016 ontwikkelde hij met Studio Louter de literaire game app Puzzling Poetry die op de Buchmesse werd gepresenteerd. In 2018 volgde de kinderversie: Puzzling Poetry Schatkist. In februari 2020 verscheen de vijfde bundel Wu wei eet een ei. Ook staat Hirsch regelmatig voor de klas om te praten over zijn dichterschap of om een workshop te geven. Op het Youtube kanaal van Lichthert Producties leest hij iedere dag een gedicht voor uit een bundel die hij in de kast heeft staan. Lucas werkt momenteel aan een novelle en een nieuwe dichtbundel. Hij woont met kat Boef in Haarlem.

 

Publicaties

Shotgun Wedding
2022, Uitgeverij De Arbeiderspers
Novelle
Wu wei eet een ei
2020, Uitgeverij De Arbeiderspers
Poëzie
De Weinigen of de bankier in de buik van het beest
2019, In de Knipscheer
Roman
Ontsla me van alles wat ik liefheb
2015, Uitgeverij De Arbeiderspers
Poëzie
Dolhuis
2012, Uitgeverij De Arbeiderspers
Poëzie
tastzin
2009, Uitgeverij De Arbeiderspers
Poëzie
Familie gebiedt
2006, Uitgeverij De Arbeiderspers
Poëzie

Media