toon meer

Dichter - Fictieschrijver

Genre
Jeugdboek - Kinderboek - Poëzie - Prentenboek

Thema's
Familie - Humor - Klimaatverandering - Liefde - Natuur - Pesten - Reizen - Rouw - Seksualiteit - Tweede Wereldoorlog - Vriendschap

Activiteiten
Interview (als geïnterviewde) - Lezing - Presentatie - Signeersessie - Voordracht - Workshop/masterclass

Leeftijdsgroepen
Groep 3-4 Basisonderwijs - Groep 5-6 Basisonderwijs - Klas 1-3 Voortgezet Onderwijs - Kleuters

Margreet Schouwenaar is dichter en kinderboekenschrijfster. Toen ze jong was schreef ze al verhaaltjes. Zo gaat het vaak bij schrijfsters. Ze kunnen al vroeg niet van de woorden afblijven. Het kwam ook een beetje omdat haar moeder graag voorlas en bovendien van alles een verhaal maakte. Zo mocht Margreet voor het slapen gaan drie voorwerpen aanwijzen. Bijvoorbeeld: een pop, een stoel, een boek. Daar vertelde haar moeder dan een verhaaltje over.
Tot haar derde jaar woonde Margreet Schouwenaar in Schagen. Daarna verhuisde ze naar Alkmaar. Ze leerde schrijven en kreeg een schrift voor al haar gedichten en verhalen. Het schrift raakte vol. Maar de woorden waren niet op. Natuurlijk moest Margreet ook naar school. En daarna ging ze studeren. Ze ging werken in het onderwijs. Dat bofte, want wie voor de klas staat kan verhalen goed gebruiken.

Maar de woorden bleven dringen. Margreet schreef gedichten voor grote mensen. In 1991 stonden vier gedichten in een tijdschrift en werd ze gelijk genomineerd voor een C. Buddinghprijs. In 1992 verscheen haar eerste dichtbundel. Daarna volgden nog twaalf dichtbundels en in 2016 een vuistdik verzameld werk, gevolgd door een fraaie bloemlezing in 2019. Ze was ook negen jaar lang stadsdichter van Alkmaar. In die functie zette ze de Eenzame Uitvaart op in Alkmaar, initeerde zij een poezieroute door de binnenstad en organiseerde zij talloze schoolbezoeken om kinderen kennis te laten maken met verhalen en gedichten.
Margreet heeft elf kinderboeken geschreven, een prentenboek en twee dichtbundels voor kinderen. Margreet houdt van voorlezen. Bij schoolbezoeken combineert ze dikwijls vertellen over haar werk met een korte schrijf- of illustratieworkshop, zodat kinderen zelf creatief gestimuleerd worden. Ook organiseert ze soms in samenwerking met onderwijs en docenten literaire activiteiten binnen de school.
Voor elke Kinderboekenweek maakt Margreet Schouwenaar een divers programma voor verschillende basisschoolgroepen rondom het gekozen thema. In het keuzemenu staan drama-activiteiten, schrijfactiviteiten en tekenopdrachten, rondom dit thema. Voor de kinderboekenweek van 2023 met als thema  Bij mij thuis bedacht ze een programma waarin kinderen zelf een huis bij elkaar schrijven... Wat weet de gang over hun voetstappen, de kamer over hun eetgewoontes, de keuken over hun gesprekken enz. Kinderen verwoorden en spelen met taal en maken zo een eigen beeldverhaal voor in het grote klassenboek. Daarnaast kan zij uit haar boeken over dit thema voorlezen, van groep 1/2 tot en met groep 8. Voor de kleuters uit de serie over Borre de vos en zijn beste vriend Muis, voor de onderbouw uit Troostevriend en Vinken tellen en zomertranen en voor de bovenbouw uit Grahemelgroentje. Alle boeken wakkeren het gesprek aan over thuis. Thuis is immers voor iedereen anders, of is er toch een gevoel wat je het beste kunt beschrijven als THUIS!

Sinds kort zijn er ook luisterboeken verkrijgbaar via clustereffect of andere kanalen: gas geven Gijs, Stinkertje Stout, Vindkind en Zinstrelende poezie en andere gedichten.

In 2020 verscheen vlak voor de poezieweek haar nieuwe dichtbundel: de overmaat van ontbreken. Samen met dichter, schrijver en kunstenaar Inge Bak heeft ze een programma gemaakt waar met behulp van een fimpje woorden aaneengeregen worden tot een programma van ongeveer drie kwartier, waarin beiden gedichten voorlezen en vertellen over hun werk. Voor middelbare scholen wordt dit programma aangevuld met schrijfopdrachten tot een programma van 100 minuten.

Daarnaast heeft zij samen met Katelijne Brouwer het programma Keten met taal ontworpen. Een programma rond lezen en schrjven voor alle basisscholen die hun leerlingen willen helpen betere lezers en schrijvers te worden. In dit programma dragen zij hun liefde voor taal, creativiteit en taalplezier over op leerlingen. Keten met taal is te boeken van groep 3 tot en met groep 8 als losse les van een klein uur of als drie opeenvolgende lesen van 40 minuten. De losse les helpt kinderen taalvaardig te worden en laat ze ervaren wat taalplezier is. De serie van drie lessen brengt kinderen in aanraking met de rijkdom van taal, de uitdaging om anders te denken en vergroot hun woordenschat en literair inzicht.  

Margreet Schouwenaar is ook beschikbaar voor themabijeenkomsten, met haar jarenlange ervaring in het onderwijs heeft ze zicht op processen die daar spelen en draagt ze graag bij aan het ontwikkelen van een visie met handen en voeten. Maar ook thema's rondom het ontwikkelen van taalvaardigheid en het belang daarvan past bij haar kennis en belangstelling. Ze is ook lid van de klimaatdichters, een snel groeiende beweging van Vlaamse en Nederlandse woordkunstenaars geïnspireerd door Poets for planets. Door middel van poezie in al haar verschijningsvormen strijden zij voor een klimaatvriendelijke wereld.
 

 

Publicaties

Net als Uil
2023, Clavis
Prentenboek
Niet nog een verhaal
2023, Clavis
Kinder- of jeugdboek
Gouden blaadjes en bomen met kronen
2023, Clavis
Prentenboek
Klappende rozen en bloemen vol boter
2022, Clavis
Altijd maandag
2022, Clavis
Prentenboek
Grashemelgroentje
2021, Clavis
Kinder- of jeugdboek - Proza - fictie
Het begon met nee
2021, Clavis
Het begon met nee
2021, Clavis
De overmaat van ontbreken
2020, In de Knipscheer
Poëzie
Vinken tellen en zomaar tranen
2020, Clavis
Kinder- of jeugdboek
Zwijgen tot het schraapt
2019, Uitgeverij P
Poëzie
Troostevriend
2019, Clavis
Kinder- of jeugdboek
Niesje Nooit meer
2018, Clavis
Kinder- of jeugdboek
Denk dag doen
2017, Clavis
Poëzie
Niesje Mis Je
2016, Clavis
Kinder- of jeugdboek
Woorden op zinnen gezet
2016, Uitgeverij Querido
Poëzie
Warm van vacht
2016, In de Knipscheer
Poëzie
Juffrouw Knuppel
2015, Clavis
Proza - fictie
De lach hield zijn adem in
2015, Clavis
Prentenboek - Kinder- of jeugdboek - Proza - fictie
Waaraan het vlees ontsnapt
2015, In de Knipscheer
Poëzie
Maatje & Wei
2014, Clavis
Proza - fictie
Hiephiephoerastaart
2014, Clavis
Proza - fictie
Verlies van Lief
2014, In de Knipscheer
Poëzie
Het wachten bezingen
2011, Uitgeverij Passage
Poëzie
Voor het slapen wordt het langzaam donker
2010, Uitgeverij Sjaloom
Poëzie
Gas geven Gijs
2009, Uitgeverij Sjaloom
Proza - fictie
Stinkertje Stout
2009, Uitgeverij Sjaloom
Kinder- of jeugdboek
Wegen om te komen
2009, Uitgeverij Querido
Poëzie
Van het woord AH
2007, Uitgeverij Querido
Poëzie
Valtijd
2003, Uitgeverij Querido
Poëzie
Talen naar de Val
2000, Uitgeverij Querido
Poëzie
Van tijd het dood gewicht
1997, Uitgeverij Querido
Poëzie
Bezijden tijd
1995, Uitgeverij Querido
Poëzie
De drempel die vertrek is
1992, Uitgeverij Querido
Poëzie

Media

foto's

video's

externe webpagina's