Frank Gunning

Geboorteplaats Bandung

Website http://www.frankgunning.nl/

Afbeelding van de auteur
Fotograaf: Marie-Hélène Mertens

Geboorteplaats
Bandung

Website
http://www.frankgunning.nl/

toon meer

Fictieschrijver - Toneelschrijver

Genre
Boekverfilming - Historische roman - Kort verhaal - Muzikale voorstelling - Non-fictie - Roman - Spanning - Toneel - Young adult

Thema's
Europa - Geschiedenis - Humor - Liefde - Misdaad - Vriendschap

Subthema's
Opstand, Koude Oorlog, Feit/Fictie, ComingofAge, Leven/dood, Idealisme, Zwarte humor

Activiteiten
Interview (als geïnterviewde) - Interview (als interviewer) - Lezing - Presentatie - Signeersessie - Voordracht - Workshop/masterclass

Leeftijdsgroepen
Jongvolwassenen - Klas 4-6 Voortgezet Onderwijs - Senioren - Volwassenen

De Maand van de Filosofie 2024:

Thema: Chaos

Als oprichter van de Chaos Academie voor Schrijvers en Makers begeleidt Frank Gunning schrijvers, theatermakers en creatieve duizendpoten. Zijn zone of genius is het artistiek maakproces: hoe gedij je in de rijkdom en chaos ervan?

Met zijn achtergrond in de podiumkunsten kan je hem even makkelijk voor een volle zaal zetten, als voor een handjevol geïneteresseerden. Frank maakt contact, betrekt zijn publiek en voelt aan wat de avond nodig heeft.

Gedijen in de chaos van het maakproces.

Als schrijver en theatermaker ben ik gefascineerd door de magie van het artistiek maakproces. Met mijn ontwikkeling als maker ontwikkelde zich een bijzondere en unieke werkwijze mee, en dat kreeg zijn beslag in de Chaos-methode, een programma dat schrijvers en makers gereedschap biedt om zich gecontroleerd in de vrije val te laten van het maakproces, waardoor ze hun eigenheid, een autonome aanpak en hun vertelstem ontwikkelen.

De Chaos-methode maakt glashelder hoe inspiratie en vaardigheid elkaar kunnen versterken. Het programma laat zien hoe de verschillende componenten van het maakproces schuivenderwijs hun plek innemen en ruimte scheppen voor elkaar, en is geschikt voor mensen die verdieping in hun artistieke praktijk zoeken.

De Chaos-methode is te boeken als lezing

Over Frank Gunning

Frank wisselt het schrijven van romans af met het schrijven van toneelstukken. Onlangs verscheen Troya, gespeeld door Tg. Habitat X. Voor Habitat X schreef Frank eerder het grimmige toneelstuk BBQ dat zich afspeelt op een bijeenkomst waar verschillende extreemrechtse kopstukken proberen 'het tij in Nederland te keren'. De politicus, de strijder, de intellectueel, de neonazi en de nette volksnationalist, niemand wordt hier geweerd in de ultieme poging Nederland de ogen te openen. BBQ biedt een ontluisterend inkijkje in het nationalistische gedachtengoed en onderzoekt de kruisbestuiving tussen populistisch- en extreemrechts. Frank Gunning schreef deze voorstelling, gebaseerd op onderzoek naar en gesprekken met extreemrechtse groeperingen. 

Momenteel werkt Frank aan zijn derde roman. De tweede roman van Frank Gunning, Schuilplaatsen van Woody Gardiner kwam in 2018 uit bij uitgeverij Querido en werd onder andere geroemd als "Europese literatuur" (Hebban). Ook de eerste roman van Frank Gunning, Meisje van glas, werd juichend ontvangen als  “Een van de beste debuten van het jaar” (Trouw) en "Een ijzersterk debuut"( De Morgen) . Lees meer op frankgunning.nl

 

Publicaties

Schuilplaatsen van Woody Gardiner
2017, Uitgeverij Querido
Historische roman - Roman
Meisje van glas
2014, Uitgeverij Querido
Roman

Media

foto's

Fotograaf: Sita van Sante

video's