Jolande van Lith

Geboorteplaats 's-Hertogenbosch Noord-Brabant

Genre Columns / Essays / Journalistiek - Korte verhalen - Poëzie / Slam - Toneel / Film / Muzikale voorstelling

Thema's Dood - Familie - Geloof - Liefde - Multiculturele samenleving - Natuur - Psychologie

Leeftijdsgroepen

Jongvolwassenen - Volwassenen - Senioren

''Van Lith accelereert in eigentijdse stijl haar literaire poëzie. Ze tovert haar woorden kris kras op papier, de boodschap kort, krachtig en overdonderend..''

Jolande van Lith is kunstenaar en schrijver. In 2016 debuteerde ze met haar poëzie bundel ‘’Wat woorden voor Vincent van Gogh’’ ontstaan uit een samenwerking met het Van GoghHuis. Een jaar lang verrichte ze research onder ’’het publiek’’ van Van Gogh. Naast huisbezoeken vonden de interviews plaats op toonaangevende locaties zoals Museum Bommel van Dam, Noordbrabants Museum en van Gogh Museum Amsterdam. Voor het project heeft ze enkele maanden langs de Van Gogh locaties in Europa gereisd, afsluitend heeft ze een maand gewerkt als ‘’artist in residence’ bij het Van GoghHuis in Zundert . Gebaseerd op persoonlijke verhalen van deelnemers baseerde zij deze bundel.

Haar tweede gedichtenbundel ‘’Eigen zinnen en 2 blikken gele verf’’ verschijnt voorjaar 2018.

Van Lith heeft naast haar kunstenaarschap een achtergrond in de psychologie. Ze werkte jaren als journalist en reporter voor een kunstkrant. Tegenwoordig staat ze regelmatig op internationale podia, ze is een graag geziene bevlogen spreker. Als beeldend kunstenaar exposeert ze internationaal.

Jolande van Lith is genomineerd ‘’Kunstenaar van het Jaar 2018’’ door de Stichting Kunstweek

 

Publicaties

Wat woorden voor Vincent van Gogh

2016, De Plantage

Poëzie

Media

foto's