Aaltje van Zweden

Geboortedatum 03-02-1963

Geboorteplaats Port-au-Prince

Website https://www.aaltjevanzweden.com
Facebook https://www.facebook.com/Aaltje van Zweden
Twitter https://twitter.com/@AaltjevanZweden
Instagram aaltjevanzweden

Afbeelding van de auteur

Geboortedatum
03-02-1963

Geboorteplaats
Port-au-Prince

Website
https://www.aaltjevanzweden.com
Facebook
https://www.facebook.com/Aaltje van Zweden
Twitter
https://twitter.com/@AaltjevanZweden
Instagram
aaltjevanzweden

toon meer

Non-fictieschrijver

Genre
Autobiografie - Non-fictie

Thema's
Familie - Geschiedenis - Muziek - Ouderschap - Psychologie - Tweede Wereldoorlog

Subthema's
autisme, verstandelijke beperking,

Activiteiten
Internetactiviteit - Interview (als geïnterviewde) - Lezing - Presentatie - Signeersessie

Leeftijdsgroepen
Jongvolwassenen - Senioren - Volwassenen

Aaltje van Zweden (1963) is oprichter van Stichting Papageno, bestuurslid van het Papageno Fonds en Stichting Papageno Muziek die sinds 1997 steun verlenen aan kinderen en jongeren met autisme.

In 2015 opende ze het eerste Papageno Huis, waar jongvolwassenen met autisme wonen en werken. Haar betrokkenheid komt voort uit haar persoonlijke situatie: samen met haar man, dirigent Jaap van Zweden, heeft ze vier kinderen, van wie de derde autisme heeft.

Aaltje werd geboren op Haïti, groeide op in Nederland en volgde de Academie voor Beeldende Vorming in Amsterdam. Later voltooide zij de masteropleiding Kunsteducatie aan de Hogeschool voor Kunsten van Amsterdam, waar ze zich specialiseerde in kunsteducatie voor jongeren met autisme.

Verder is ze onder meer bestuurslid van het Autism Treatment Centre in Texas, van de Maatschappelijke Alliantie, lid van de raad van toezicht van de Reisopera en lid van het comité van aanbeveling van Muziek als Medicijn. Ze houdt regelmatig presentaties en lezingen in binnen- en buitenland over autisme, kunst en het belang van muziektherapie.

Vanwege haar inspanningen voor Stichting Papageno werd Aaltje van Zweden in 2012 benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau en mocht ze in 2016 de prestigieuze Hélène de Montigny-prijs in ontvangst nemen. In 2017 verscheen haar eerste boek Om wie je bent bij uitgeverij AmboAnthos, bij uitgeverij Lannoo Campus in 2021 het boek De kracht van muziek dat zij samen met Mathieu Pater schreef en haar derde boek Waar ben je thuis verscheen in 2022 (AmboAnthos)

 

Media

foto's

Fotograaf: Mark Uil

externe webpagina's