Fotograaf: Studio2Media / Gwendelyn Luijk

Tjarko van der Pol

Geboortejaar 1983

Geboorteplaats Beverwijk Noord-Holland

Genre Kinderboek - Prentenboek - Jeugdboek

Thema's Familie - Gezondheid - Humor - Kunst - Natuur - Pesten - Psychologie - Reizen - Vriendschap - Wetenschap

Subthema's illusteren - kunst - darmen - illustratie - tekenen - insecten - empathie - hersenen

Leeftijdsgroepen

Peuters - Kleuters - Groep 3-4 Basisonderwijs - Groep 5-6 Basisonderwijs - Groep 7 -8 Basisonderwijs - Klas 1-3 Voortgezet Onderwijs - Klas 4-6 Voortgezet Onderwijs - Jongvolwassenen - Volwassenen - Senioren

Voor de Kinderboekenweek 2020 met als thema 'En toen?' ben ik weer een heel bijzonder programma voor klasbezoeken aan het voorbereiden. Uiteraard wordt dat weer een vertelling met heel veel bijzondere attributen zoals afgelopen jaar! 

Hallo! Ik ben beeldend kunstenaar en illustrator Tjarko van der Pol. Grote kans dat volwassenen mijn tekeningen in NRC Handelsblad of Trouw hebben gezien. Kinderen kennen ze misschien uit Pretpark de PoepfabriekRotbeestenStinkende Windjes en of Het Hersenhotel.


Of het nu voor jong of oud is, ik vertel graag over mijn boeken en tekeningen en wat ik allemaal heb moeten leren om ze te kunnen maken. Zo weet ik bijvoorbeeld veel over onze darmen en hersenen maar ook over kriebelige insecten en over het beroep illustrator en wat daar allemaal bij komt kijken.

Mijn lezingen en workshops zijn voorzien van rijk geïllustreerde presentaties en zitten vol interactie met het publiek en daarom dus nooit saai! 

Om een idee te geven van de onderwerpen waar ik met veel enthousiasme over kan praten: 

Van boek tot illustrator: een lezing over hoe ik door het lezen van een boek uiteindelijk illustrator geworden ben. Hier behandel ik het beroep illustrator maar ook waarom lezen zo belangrijk is, oftewel; leesbevordering!

Voorlezen 2.0: van Pretpark de Poepfabriek, Rotbeesten en Stinkende Windjes heb ik geanimeerde prenten voor op het grote scherm. Ik lees het boek dan voor met verschillende attributen in de hand om het verhaal nog leuker en spannender te maken. 

Insecten-letters tekenen: je eigen naam voorzien van pootjes, vleugeltjes en voelsprieten. Na een boeiende vertelling over het belang van insecten en waarom we ze niet zomaar dood moeten slaan, mogen de deelnemers zelf aan de slag met het ver-insecten van hun eigen naam.

Van Hap tot Plons; een workshop waarin we het eten volgen van de eerste hap tot de laatste plons. Meer dan 100.000 kinderen per jaar hebben een poep-probleem en durven daar niet altijd over te praten. Deze workshop is niet alleen grappig maar ook leerzaam!

Illustreren kun je leren: hoe spannend is het om een illustratie te maken met een echte deadline? Hoe je dat het beste kunt doen en waar je op moet letten leer je allemaal tijdens deze workshop. Deelnemers krijgen een zelfgemaakte krant mee naar huis.

Workshop op maat: ik sta open voor leuke suggesties. 

Publicaties

Stinkende Windjes

2018, Luitingh-Sijthoff

3 t/m 116 jaar

Kinder- of jeugdboek

Rotbeesten

2018, Luitingh-Sijthoff

9 t/m 116 jaar

Kinder- of jeugdboek / Korte verhalen / Wetenschap

Pretpark de Poepfabriek

2016, Luitingh-Sijthoff

6 t/m 116 jaar

Prentenboek / Wetenschap / Non-fictie

Literaire prijzen

Nominatie Hotze de Roosprijs 2019 - Rotbeesten

Longlist Jan Wolkers Prijs 2019 - Rotbeesten

Het Mooie Kinderboek 2018 | Stichting Kleine Lettertjes 2018 - Pretpark de Poepfabriek