Jannah Loontjens

Geboortejaar 1974

Geboorteplaats Kopenhagen

Genre (Auto)biografie / dagboek - Columns / Essays / Journalistiek - Poëzie / Slam - Roman - Young adult

Thema's Filosofie - Liefde - Multiculturele samenleving - Seksualiteit - Vriendschap

Subthema's Dood - Europa - Social media - Schrijverschap - Jaren Negentig - Nineties - Postmoderne Levensfilosofie

Leeftijdsgroepen

Jongvolwassenen - Volwassenen - Senioren

Februari 2018 verschijnt er een nieuw boek van Jannah Loontjens, getiteld Wie weet.
Het is een roman waarin zij vragen van deze tijd vanuit verschillende perspectieven bekijk.

Het verhaal speelt zich binnen 24 uur af, in Amsterdam, januari 2015, het is de avond voor de grote protestmars ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de aanslag op Charlie Hebdo. Manon, Mohammed, Philip, Justus, Liv en Bertrand dineren bij Paul in zijn chique huis. Ze zijn bevriend en deels familie. Het lijkt een vrolijk diner, maar ondertussen gaat het er hard aan toe; steken onder water, beschuldigingen en meningsverschillen domineren de gesprekken. Alle zeven worstelen ze met zorgen die deze tijd met zich meebrengt. Manon is docent aan de universiteit waar studentenopstanden dreigen. Paul is effectenhandelaar, een beroep waar zijn broer Philip op neerkijkt. Hun dochter Liv wordt op social media gepest. Mohammed, zelf ongelovig, wordt door Paul steevast als moslim aangesproken. Onder een sociaal drama dat zich tussen de personages ontspint, broeit de grotere wereldpolitiek.

Femke Halsema schreef over dit boek: 'Jannah Loontjens is een moedige schrijver. Ze herschept de moeilijkste maatschappelijke gebeurtenissen tot een ontroerende roman.'

In de roman daarvoor, Misschien wel niet, houdt Jannah onze huidige tijd eveneens een spiegel voor, een tijd waarin social media en de grote keuzevrijheid ons leven veraangenamen, maar ook ingewikkeld maken. Een roman over liefde in tijden van Facebook.

Naar aanleiding van haar essayboek Mijn leven is mooier dan literatuur, waarin ze uiteenlopende aspecten van het schrijverschap analyseert, heeft zij vele lezingen en workshops over het schrijfproces gegeven.

In haar recentste essayboek, getiteld Roaring Nineties, kijkt zij terug op de jaren negentig; een tijd waarin geloofd werd dat de grote oorlogen voorbij waren, het was vóór 9/11, vóór de komst van mobiele telefonie en internet, een tijd van multiculturele idealen, voorspoed en optimisme. Ze schreef dit boek vanuit een zeer persoonlijk perspectief, vermengde autobiografie met filosofie en cultuuranalyse.

In haar lezingen doet ze iets vergelijkbaars, ze begint vanuit het persoonlijke, maar gaat op heldere wijze over op filosofische bespiegelingen.

Publicaties

Wie weet

2018, Ambo Anthos Uitgevers

12 t/m 100 jaar

Roman

Roaring nineties

2016, Ambo Anthos Uitgevers

16 t/m 99 jaar

Autobiografie / Non-fictie

Misschien wel niet

2014, Ambo Anthos Uitgevers

16 t/m 99 jaar

Roman

Mijn leven is mooier dan literatuur

2013, Ambo Anthos Uitgevers

16 t/m 99 jaar

Non-fictie

Dat ben jij toch

2013, Ambo Anthos Uitgevers

16 t/m 99 jaar

Poëzie

Hoe laat eigenlijk

2011, Uitgeverij Prometheus

16 t/m 99 jaar

Roman

Veel geluk

2007, Uitgeverij Prometheus

14 t/m 99 jaar

Roman

toon meer