Marlies Verhelst

Geboortejaar 1969

Geboorteplaats Vlaardingen Zuid-Holland

Genre Kinderboek - Prentenboek - Jeugdboek

Thema's Familie - Geschiedenis - Misdaad - Reizen - Vriendschap - Dieren

Leeftijdsgroepen

Kleuters - Groep 3-4 Basisonderwijs - Groep 5-6 Basisonderwijs - Groep 7 -8 Basisonderwijs - Klas 1-3 Voortgezet Onderwijs

Biografie

Marlies Verhelst schrijft kinderboeken, columns en lesmateriaal. Ze is ook sinds 2017 Schoolschrijver: in 2017 op SBO Sonnevanck in Rotterdam, in 2018 op IBS Ababil in Schiedam en in 2019 op De Piloot in Rotterdam (speciaal onderwijs) en weer op IBS Ababil in Schiedam.

Zij heeft jarenlang lesgegeven als docente Nederlands in het voortgezet onderwijs. Via de Schrijverscentrale heeft zij al veel scholen bezocht, ook in het speciaal onderwijs. Vanaf augustus 2018 is zij fulltime schrijfster. 

Marlies schrijft boeken voor o.a. Lemniscaat, Delubas, Eenvoudig Communiceren en Zwijsen. Gedichten van haar zijn verschenen in twee bundels van Querido’s Poëziespektakel. Haar bekendste boek verscheen in 2014: het prentenboek ‘Feestmaal voor de koning’ (Lemniscaat) waar ook een speciale editie voor blinde kinderen van gemaakt is: met braille en voelplaten. Dit boek stond tijdens de Nationale Voorleesdagen 2016 in de Prentenboek Top Tien. In augustus 2016 stond Marlies met haar eigen voorstelling rond dit boek in een uitverkocht Bibliotheektheater in Rotterdam.

Op scholen en in bibliotheken vertelt Marlies over schrijven en maakt zij kinderen enthousiast voor lezen. Ze laat de kinderen spelen met taal.

Informatie over boekingen en de kinderboekenweek 2019
Download de pdf met het hele programma (bij Documenten) of lees hieronder.
 

Op reis door de jungle

Voor groep 1, 2 en 3

Marlies gebruikt haar succesvolle prentenboek ‘Feestmaal voor de koning’ tijdens haar optreden in de groepen 1, 2 en 3. Het programma is interactief, leerzaam, vrolijk en afwisselend. Marlies leest onder andere voor, vertelt veel, doet een raadspel, verandert zelf in een Vogelspin met een bijzonder hoofddeksel en reist als een kok tussen de tanden en kiezen van de jungledieren.

Benodigdheden die organisator moet regelen: een tafel, kruk of stoel, CD-speler en digibord of beamer met laptop.

Samengevat: interactief, gezellig, leerzaam. Duur: 30 minuten.
 

Kano’s en politiewagens ...

Voor groep 4, 5 en 6

Marlies neemt je mee op reis met een kano naar een kampeervlot. Ze vertelt over de totstandkoming van het boek ‘Vangst in de nacht’ (groep 5/6) of ‘Een tas vol geld’ en ‘Gevaarlijk spel’ (groep 4/5) waar diverse (politie)wagens voorbij scheuren. Daarna kan zij meer informatie geven over de ins & outs van het schrijven van boeken en het ontstaan van ideeën.

Samengevat: interactief en leerzaam.

Duur: 45 of 60 minuten.
 

Reismandje voor een konijn …

Voor groep 4 (speciaal onderwijs)

‘Tranen om Stippie’ is een boek uit de reeks Zoeklicht Dyslexie. Tom moet zijn spreekbeurt houden. Over zijn konijn Stippie, die mee mag naar school. Tom heeft alles goed voorbereid, maar hij vindt het wel spannend. Het reismandje staat al klaar. Dan blijkt er iets met Stippie te zijn, maar wat? Verschillende emoties staan centraal. De auteur heeft ervaring met groepen in het speciaal onderwijs. Ze neemt veel materiaal mee, bouwt haar gastles rustig op en vermijdt al teveel prikkels.

Samengevat: een programma over emoties en dieren.

Duur: 45 minuten.


Voertuigen uit het verleden …

Voor groep 7 en 8

Een afwisselend programma. In de historische boeken uit de reeks Terugblikken komen andere voertuigen voor dan die we nu hebben. Marlies maakt een vergelijking tussen toen en nu. Daarnaast gaat ze in op algemene zaken. Hoe kwam zij op het idee van haar deels waargebeurde boek ‘Oog in oog’? Wat inspireert haar? Hoe maakt zij een boek extra spannend? Aan de hand van dit boek laat Marlies zien hoe zij een verhaal verzint. Er is ook ruimte om vragen te stellen.

Samengevat: interactief, creatief en spannend.

Duur: 60 minuten.

 

Inspiratiemiddag of -avond rond kbw-thema

Voor leerkrachten basis- en speciaal onderwijs

Voor een leerkracht in het speciaal onderwijs gelden andere uitgangspunten. Lang niet elk (voorlees)boek kan gebruikt worden. Welke boeken zijn wel geschikt om in de klas te gebruiken? Welke boeken zijn niet te druk of te spannend? Welke boeken bevatten voldoende herhaling en duidelijkheid? In welke boeken ontbreekt figuurlijk taalgebruik? Welke boeken sluiten per hoofdstuk een gebeurtenis af en zijn daardoor geschikt voor het speciaal onderwijs? En wat voor verwerkingsopdracht kun je bij die boeken aanbieden?

Marlies geeft vooral veel boeken- en leestips. Ook heel handig voor leerkrachten in het reguliere onderwijs met taalzwakke kinderen in de groep.

Ze geeft niet alleen praktische informatie, maar laat de leerkrachten ook zelf korte opdrachten uitvoeren die zij daarna meteen met de kinderen in de klas kunnen doen.

Samengevat: inspirerend, creatief, praktisch.

Duur: 45 minuten

Publicaties

Verborgen schat

2017, Averbode

8 t/m 10 jaar

Kinder- of jeugdboek

Verborgen schat

2017, Averbode

Kinder- of jeugdboek

Geraakt

2016, Eenvoudig Communiceren

14 t/m 16 jaar

Kinder- of jeugdboek

Tranen om Stippie

2015, Zwijsen

7 t/m 9 jaar

Kinder- of jeugdboek

Masker af

2015, Van Tricht

12 t/m 14 jaar

Proza - fictie

Geheime afspraak

2014, Averbode

8 t/m 10 jaar

Kinder- of jeugdboek

Feestmaal voor de koning

2014, Uitgeverij Lemniscaat

4 t/m 6 jaar

Proza - fictie

Oog in Oog

2013, Van Tricht

12 t/m 15 jaar

Proza - fictie

Gevaarlijk spel

2012, Delubas

8 t/m 10 jaar

Proza - fictie

De gescheurde speelkaart

2012, Delubas

9 t/m 12 jaar

Kinder- of jeugdboek

De geheimzinnige woonwagen

2011, Pica

9 t/m 12 jaar

Proza - fictie

Een held met een beer

2010, Delubas

6 t/m 9 jaar

Proza - fictie

Waarom ik niet?

2010, Delubas

8 t/m 12 jaar

Proza - fictie

Een tas vol geld

2010, Delubas

7 t/m 9 jaar

Proza - fictie

Vangst in de nacht

2010, Delubas

9 t/m 10 jaar

Proza - fictie

Een foto in de sneeuw

2009, Delubas

8 t/m 12 jaar

Historische roman / Proza - fictie

Prutspiet

2009, Delubas

6 t/m 8 jaar

Proza - fictie

toon meer