Fotograaf: Keke Keukelaar

Anne Eekhout

Geboortejaar 1981

Geboorteplaats Hilversum Noord-Holland

Genre Columns / Essays / Journalistiek - Korte verhalen - Roman

Thema's Dood - Familie - Geloof - Liefde - Vriendschap

Subthema's Hoop - moed - kindertijd - ouder-kindrelatie - waanzin - zelfmoord

Leeftijdsgroepen

Klas 1-3 Voortgezet Onderwijs - Klas 4-6 Voortgezet Onderwijs - Jongvolwassenen - Volwassenen - Senioren

Eekhouts derde roman is nu uit: Nicolas en de verdwijning van de wereld.

‘Dit boek slokt je volledig op om je pas weer uit te spugen wanneer je het uit hebt: verbijsterd, en voor altijd veranderd. Groots en subtiel tegelijk, even teder als gedurfd: Nicolas en de verdwijning van de wereld is Nederlandstalige literatuur zoal je die zelden leest, en Anne Eekhout is een van de interessantste jonge schrijvers van dit moment.’ – Hanna Bervoets
 


Anne Eekhout (1981) studeerde rechtsgeleerdheid en werkte in een literaire boekhandel. In 2014 kwam haar succesvolle debuut Dogma uit, over vijf studenten die een documentaire maken over een van hen die zelfmoord wil plegen. Dogma werd genomineerd voor de Bronzen Uil voor de beste literaire debuutroman en kwam terecht op de longlist van de AKO Literatuurprijs (nu ECI Literatuurprijs).

In 2016 verscheen Eekhouts tweede roman, Op een nacht, een experimentele roman over een vader met diepe angsten betreffende het welbevinden van zijn dochter, een moeder die haar kind verliest en een volwassen geworden dochter die probeert haar jeugd te duiden. Op een nacht kwam op de shortlist van de BNG Bank Literatuurprijs.

Eekhout kreeg voor haar romans lovende kritieken in onder andere de Volkskrant, NRC Handelsblad, Vrij Nederland, De Morgen, De Telegraaf, Nederlands Dagblad en LINDA Magazine.

Ze publiceert columns, artikelen en verhalen in (literaire) tijdschriften, kranten en op boekenwebsites als NRC, AD Magazine, De Revisor, Tirade, Elle en Hebban.

In 2016 publiceerde ze in NRC Handelsblad een stuk over het ondersneeuwen van de ‘pure fictie’ in de literatuur, een pleidooi voor het luisteren naar de waarheid die schrijvers verzinnen.

Anne Eekhout houdt met liefde lezingen over haar boeken en neemt graag deel aan discussies, panel- en rondetafelgesprekken over deze en andere onderwerpen. Ze vertelt graag en is open en benaderbaar.

'Anne heeft in opdracht van het Nutshuis een prachtige column afgeleverd en voorgedragen op zondag 28 januari tijdens het programma  Kamera Kultura te Den Haag.  Passies en drijfveren zijn de kernthema’s van dit programma. Anne heeft haar eigen  beweegredenen tot het schrijverschap gevat  in 3A4 en sloeg hiermee de spijker op zijn kop. Verder hebben we Anne ervaren als een prettige persoon die betrouwbaar is in afspraken. We wensen haar veel succes met en in haar werk!'
Ida van Esch, programmamaker, Nutshuis Den Haag

Publicaties

Nicolas en de verdwijning van de wereld

2019, Uitgeverij De Arbeiderspers

Roman

Op een nacht

2016, Uitgeverij De Arbeiderspers

Roman

Dogma

2014, Uitgeverij De Arbeiderspers

Roman

Media

foto's

video's