Fotograaf: Anton Houtappels

Linda Vogelesang

Geboortejaar 1974

Geboorteplaats Hooge Zwaluwe Noord-Brabant

Genre Jeugdboek - Kinderboek - Poëzie

Thema's Familie - Geschiedenis - Humor - Vriendschap

Subthema's slapen - dromen - koken - creatief schrijven - leesbevordering

Leeftijdsgroepen

Kleuters - Groep 3-4 Basisonderwijs - Groep 5-6 Basisonderwijs - Groep 7 -8 Basisonderwijs - Klas 1-3 Voortgezet Onderwijs - Jongvolwassenen - Volwassenen

Linda Vogelesang wilde als kind het liefst Midas Dekkers worden. Ze luisterde naar zijn columns op de radio, keek naar zijn programma’s op tv en deed zijn proefjes na in de moestuin van haar vader. Ze was dan ook bijna biologie gaan studeren, maar bedacht zich op het laatste moment. Ze koos voor de studie Nederlands in Nijmegen, en volgde daarna op de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht (HKU) de opleiding Docentschap Literaire Vorming.
Haar eerste gedichten werden gepubliceerd in ‘Zeg gauw iets spijkerhards’ (Querido, 2003), een bundel jeugdgedichten van haar en haar klasgenoten op de HKU.
In 2011 kwam haar eerste kinderboek ‘Kookschool Appeltje Eitje’ uit bij Uitgeverij Ploegsma, een jaar later gevolgd door ‘De Wentelwens’.
In 2017 kwam haar gedichtenbundel ‘Gewoon een droom’ uit bij Uitgeverij Querido Kinderboeken met foto’s van Marco Faasen. In 2018 volgde de bundel 'Gekke giebelgriep' bij Uitgeverij Zwijsen. 
Ze is ook een van de vaste dichters van het tijdschrift Dichter. van Plint en publiceerde gedichten in de bundel natuurgedichten 'Ik wou dat ik een vogel was'. 

Tijdens haar bezoeken aan klassen leest Linda voor en vertelt ze over haar verhalen en gedichten. Aangezien ze naast schrijver ook schrijfdocent is, zet ze de leerlingen ook altijd aan het werk om zelf te ervaren hoe leuk het is om een verhaal of gedicht te schrijven. Bij de laagste groepen gebeurt dit klassikaal. In de hogere groepen (en middelbare schoolklassen) gaan leerlingen alleen of in tweetallen aan de slag. 

Ben je als team op zoek naar een nuttige en praktische training over het geven van creatief schrijven in de klas, al dan niet gekoppeld aan leesbevordering? Dan ben je bij Linda ook aan het juiste adres. 

Publicaties

Ik wou dat ik een vogel was

2019, Uitgeverij Ploegsma

8 t/m 100 jaar

Poëzie

Dichter.

2019, Stichting Plint

6 t/m 106 jaar

Poëzie

Het grote zelfleesboek

2017, Uitgeverij Ploegsma

6 t/m 9 jaar

Korte verhalen

Gewoon een droom

2017, Uitgeverij Querido

8 t/m 12 jaar

Poëzie

Maak je eigen moestuin!

2017, Uitgeverij Zwijsen

7 t/m 11 jaar

Non-fictie

Het grote voorleesboek voor 3, 4, 5, 6, 7, 8 jaar

2016, Uitgeverij Ploegsma

3 t/m 8 jaar

Korte verhalen

De wentelwens

2012, Uitgeverij Ploegsma

8 t/m 11 jaar

Roman / Proza - fictie

Kookschool Appeltje-eitje

2011, Uitgeverij Ploegsma

8 t/m 11 jaar

Roman / Proza - fictie

Vijf draken verslagen

2011, Uitgeverij Querido

10 t/m 16 jaar

Poëzie

Wie heeft hier met verf lopen smijten?

2010, Uitgeverij Querido

10 t/m 16 jaar

Poëzie

Ik wil een naam van chocola

2009, Uitgeverij Querido

10 t/m 16 jaar

Poëzie

toon meer