Hagar Peeters

Geboortejaar 1972

Geboorteplaats Amsterdam Noord-Holland

Genre Poëzie / Slam - (Auto)biografie / dagboek - Roman

Thema's Liefde - Geschiedenis - Familie - Amerika (Noord-Midden-Zuid) - Misdaad

Leeftijdsgroepen

Volwassenen

Hagar Peeters studeerde cultuurgeschiedenis en algemene letteren aan de universiteit van Utrecht. In 1997 trad ze op tijdens het Double Talk-festival en dat betekende haar doorbraak. Ze werd gevraagd op te treden tijdens De Nacht van de Poëzie en Crossing Border. Op dat moment had Hagar Peeters haar officiële debuut als schrijver nog niet gemaakt. Dat gebeurde in 1999 met de poëziebundel Genoeg gedicht over de liefde vandaag en prompt volgde een nominatie voor de NPS Cultuurprijs.

Ook de opvolgers Gerrit de stotteraar, haar goed ontvangen biografie van een crimineel, en de dichtbundel Koffers zeelucht werden uitstekend ontvangen. De Poëzieclub verkoos het gedicht Droombeeld tot een van de drie mooiste gedichten van het jaar. Koffers zeelucht verscheen ook op een cd, waarop Hagar Peeters haar gedichten voorleest.

 

Als romancier debuteerde Peeters in september 2015 met Malva, over het ‘vergeten’, gehandicapte kind van de Nederlands-Indische Maria Hagenaar en haar beroemde man, de Chileense dichter en Nobelprijswinnaar Pablo Neruda. De roman werd zeer goed ontvangen en bekroond met de Fintro Literatuurprijs.   

 

Publicaties

Malva

2015, Uitgeverij De Bezige Bij

16 t/m 99 jaar

Proza - fictie

Wasdom

2011, Uitgeverij De Bezige Bij

16 t/m 99 jaar

Poëzie

Loper van licht

2008, Uitgeverij De Bezige Bij

16 t/m 99 jaar

Poëzie

Koffers zeelucht

2003, Uitgeverij De Bezige Bij

16 t/m 99 jaar

Poëzie

Genoeg gedicht over de liefde vandaag

1999, Uitgeverij De Bezige Bij

16 t/m 99 jaar

Poëzie

toon meer

Openbare lezingen

31-01-2019 Begijnengang 2, Venlo