Mina Witteman

Geboorteplaats Vught

Genre Kinder- of jeugdboek - Korte verhalen - Prentenboek - Reisverhalen - Spannend - Young adult

Thema's Familie - Humor - Multiculturele samenleving - Natuur - Reizen - Vriendschap - Wetenschap

Leeftijdsgroepen

Kleuters - Groep 3-4 Basisonderwijs - Groep 5-6 Basisonderwijs - Groep 7 -8 Basisonderwijs - Klas 1-3 Voortgezet Onderwijs

Mina Witteman is een specialist in het schrijven van superspannende verhalen voor kinderen vanaf 9 jaar. In 2005 lag haar eerste jeugdroman in de boekwinkels: De Wraak van Deedee, al snel gevold door De Zonnegod en De Zielensluiper.

In het voorjaar van 2015 kwam bij Ploegsma het boek Boreas en de zeven zeeën uit. Dit is het eerste boek in de serie over de 12-jarige Boreas die met zijn ouders de wereld over zeilt en in allerlei bloedstollende maar ook hilarische avonturen terecht komt (leesfragment). Deel twee van de serie kwam uit in 2016: Boreas en de duizend eilanden (leesfragment). In 2017 verscheen het derde deel van de Boreas-serie: Boreas en de vier windstrekenDe Boreas-boeken worden zonder uitzondering juichend ontvangen door lezers, ouders en onderwijzers. 

De pers zegt bijvoorbeeld over Boreas en de zeven zeeën
‘Je bent er helemaal bij en voelt de wind door je haren waaien.’ 
Kidsweek

‘Het maakt niet uit of je van zeilen of reizen houdt, of je jongen of meisje bent, of man of vrouw. Van de keuze voor dit boek krijgt niemand spijt.’ 
Boekenbijlage.nl

Boek je Mina Witteman dan komt ze met plezier voorlezen, maar nog liever geeft ze een workshop spannende verhalen schrijven aan de groepen 6, 7 en 8 en aan brugklassen. In deze interactieve workshops leert ze de kinderen de kneepjes van het schrijversvak -- Hoe kom je aan inspiratie? Hoe bouw je een verhaal op? Hoe breng je spanning in je verhaal? -- en begeleidt ze de kinderen naar een eigen verhaal. 

Voor de kleintjes komt Mina graag voorlezen, want ze schrijft ook prentenboeken en voorleesverhalen, zoals bijvoorbeeld Mia’s nest, een gouden boekje, dat in 2014 uitkwam en verhalen voor de beroemde Ploegsma voorleesbundels, zoals ‘De koekjesdief’ in Ridders, dino’s en piraten over Ties die zijn koekjes niet wil delen met zijn zus Pleun, of ‘Opa is de weg kwijt’ in de bundel Het grote opa- en omaboek, over Pilou en haar opa met Alzheimer. 

In 2013 studeerde Mina af als docent creatief schrijven. Daarnaast werkt ze als freelance redacteur voor uitgeverijen en begeleidt ze beginnende schrijvers. En niet alleen in Nederland: Mina houdt zich bezig met kinder- en jeugdboeken over de hele wereld. Ze woont zelfs afwisselend in Amsterdam en San Francisco. 

Publicaties

Boreas en de vier windstreken

2017, Uitgeverij Ploegsma

9 t/m 13 jaar

Kinder- of jeugdboek / Roman / Spanning

Boreas en de duizend eilanden

2016, Uitgeverij Ploegsma

9 t/m 13 jaar

Kinder- of jeugdboek / Roman / Spanning

Boreas en de zeven zeeën

2015, Uitgeverij Ploegsma

9 t/m 13 jaar

Kinder- of jeugdboek / Roman / Spanning

Mia's nest

2014, Rubinstein

2 t/m 6 jaar

Prentenboek

De Zielensluiper

2008, VAN GOOR

9 t/m 13 jaar

Kinder- of jeugdboek / Roman / Spanning

De Zonnegod

2007, VAN GOOR

9 t/m 13 jaar

Fantasy / Kinder- of jeugdboek / Mythe / Spanning

De wraak van Deedee

2005, VAN GOOR

9 t/m 13 jaar

Kinder- of jeugdboek / Spanning

toon meer