Fotograaf: Tessa Posthuma de Boer

Suzanna Jansen

Geboorteplaats Amsterdam Noord-Holland

Genre Historische roman - Non-fictie / wetenschap

Thema's Familie - Geschiedenis

Subthema's Armoede en hoe we daarmee omgaan. Veenhuizen en de Maatschappij van Weldadigheid. Dansgeschiedenis 20ste eeuw. Stedenbouw in het interbellum. Cornelis van Eesteren en De Stijl..

Leeftijdsgroepen

Klas 1-3 Voortgezet Onderwijs - Klas 4-6 Voortgezet Onderwijs - Jongvolwassenen - Volwassenen - Senioren

Suzanna Jansen begon aan een balletopleiding, was directiesecretaresse, werkte in de marketing en werd correspondent in Moskou, voor ze stuitte op de roemruchte bedelaarskoloniën van Veenhuizen, en haar familiegeschiedenis daar. In 2008 verscheen haar boek Het pauperparadijs, dat onverwacht een bestseller werd.

Met een persoonlijke insteek en enthousiaste betrokkenheid vertelt ze graag over deze geschiedenis aan lezers (van middelbare school tot ouderen); en aan professionals (van beleidsmakers tot mensen uit de dagelijkse praktijk). Dit is vaak een mooie aanzet tot discussie en reflectie op hoe wij nu omgaan met mensen die het zelf niet redden, maar ook op de eigen familiegeschiedenis en het opschrijven daarvan. Accenten: Nederlandse geschiedenis, armoedebestrijding, familiegeschiedenis.

In oktober 2017 verschijnt haar nieuwe boek Ondanks de zwaartekracht. In dit vlechtwerk van drie levensverhalen vertelt ze over de wederopbouwwijk waar ze opgroeide: over de stadsontwerper die in de utopische avant-garde tijd, in de jaren twintig, zocht naar de ideale stad; en over de danseres die cultuur naar de tuinstad wilde brengen. Ze volgt deze kunstenaars dwars door de bevlogen twintigste eeuw, in een persoonlijke zoektocht naar het belang van kunst. Want wat gebeurt er als je je dromen najaagt. En wat als je dat niet doet?

Als dramaturg is ze nauw betrokken bij de theatervoorstelling Het Pauperparadijs van Tom de Ket, die na twee zomers in Veenhuizen, in 2018 in Theater Carré in Amsterdam wordt gespeeld. Ook schreef ze De hemel is goud en De pronkspiegel.

Publicaties

Ondanks de zwaartekracht

2017, BALANS

Non-fictie

De hemel is goud

2011, BALANS

Historische roman / Non-fictie

Het pauperparadijs

2008, BALANS

Non-fictie

Media

video's

Openbare lezingen

07-02-2019 Vijzelstraat 32, Amsterdam

Literaire prijzen

Vrouw en Kultuur Debuutprijs 2010 - Het pauperparadijs