Fotograaf: mixed media soup

Ilona Verhoeven

Geboortejaar 1974

Geboorteplaats Amsterdam

Genre Columns - Kort verhaal - Reisverhaal - Toneel - Essays - Journalistiek - Boekverfilming - Muzikale voorstelling

Thema's Filosofie - Humor - Natuur - Vriendschap

Subthema's fotografie - Berlijn - hedendaagse beeldende kunst - dada - land art - wandelen

Leeftijdsgroepen

Volwassenen

In het licht is de titel van het nieuwste boek van Ilona Verhoeven. Een bundel met korte verhalen en foto's, waarvan een groot deel gevonden foto's betreft. Net als in Fiets onder de waterspiegel, verhalen en foto's uit de werkelijkheid (uitgeverij In de Knipscheer) en in haar andere werk spelen toeval, gevonden voorwerpen, verrassingen en absurditeiten een belangrijke rol. 

Ilona is dit jaar artist-in-residence in het Besiendershuis in Nijmegen. Eerder maakte ze in samenwerking met dit kunstinstituut een speciale uitgave De vrouw met de rode boodschappenkar: een kort verhaal met op het omslag ook een collage van de auteur.
Als vervolg daarop doet ze in 2019/2020 een project in samenwerking met het Besiendershuis getiteld Frontlijnen, in het kader van 75 jaar Bevrijding in Nederland.

Haar verhalenbundel Voor de eerlijke vinder (In de Knipscheer, 2012), waarin ook collages van de auteur zijn opgenomen, werd genomineerd voor de Academica Literatuurprijs voor het beste literaire debuut.

Ze deed mee aan diverse (literaire) festivals zoals de Amsterdamse Boekennacht, Festival op 't Eiland tijdens de Nijmeegse Vierdaagse, het Lezersfeest in Rotterdam, de Amsterdam Zine Jam in Mediamatic en verder is Ilona vaste gast op de Beurs van bijzondere uitgevers in Paradiso. Op www.mixedmediasoup.com schrijft ze verhalen en blogs. Daarnaast publiceert ze in literaire tijdschriften en had ze een wekelijkse beeldcolumn in nrc.next

Ilona Verhoeven geeft inspirerende lezingen en workshops, meestal voor volwassenen maar ook voor kinderen. Over hedendaagse kunst, fotografie, Berlijn, schrijven en creativiteit. Ilona studeerde Neerlandistiek, kunstgeschiedenis en journalistiek.
Ze woont en werkt in Berlijn, Amsterdam en Nijmegen.

Publicaties

In het licht

2019, IN DE KNIPSCHEER

Korte verhalen

Fiets onder de waterspiegel

2016, In de Knipscheer

Korte verhalen

Voor de eerlijke vinder

2012, In de Knipscheer

Korte verhalen

Media

Literaire prijzen

Nominatie Academica Literatuurprijs voor het beste literaire debuut 2012 2012 - Voor de eerlijke vinder