Marja Vuijsje

Geboorteplaats Amsterdam

Facebook https://www.facebook.com/marja.vuijsje

Afbeelding van de auteur
Fotograaf: Frans Hoeben

Geboorteplaats
Amsterdam

Facebook
https://www.facebook.com/marja.vuijsje

toon meer

Non-fictieschrijver

Genre
Columns - Essays - Journalistiek - Non-fictie

Thema's
Diversiteit - Feminisme - Geschiedenis - Migratie - Tweede Wereldoorlog

Subthema's
jaren zeventig

Activiteiten
Interview (als geïnterviewde) - Interview (als interviewer) - Lezing - Presentatie - Signeersessie - Voordracht - Workshop/masterclass

Leeftijdsgroepen
Volwassenen

Marja Vuijsje (1955) is zo’n auteur die meeslepend schrijft en meeslepend spreekt. Zowel in haar boeken als tijdens haar optredens weet ze op onnavolgbare manier de grote verhalen waarover ze schrijft te verbinden met de persoonlijke ervaringen van haar hoofdpersonen. Of het nu gaat over het feminisme dat ze onder handen nam in haar biografie van Joke Smit en in Oude dozen, het verloop en de naweeën van de Jodenvervolging die ze beschreef in Ons Kamp, de geschiedenis van Iran en de Iraanse migratie waarin ze zich verdiepte voor Het rijbewijs van Nematollah, of de identiteitsmythen rond Iran en Israel die ze onder de loep neemt in Volgend jaar in Teheran. Ze vertelt graag een op haar publiek toegespitst verhaal, zowel voor leesclubs, verenigingen, onderwijsinstellingen als bij bijzondere gelegenheden.

Samen met de pianist Marcel Worms treedt ze op met de concertlezing ‘De min of meer Joodse muziek rond Ons Kamp’. Daarin behandelt zij aan de hand van door Worms gespeelde muziekstukken van o.a. Leo Smit, George Gershwin en Szymon Laks vooruitgangsgeloof, swing en Joodse assimilatie in het Interbellum, en de manier waarop voor Joodse overlevenden zoals haar vader het leven na 1945 doorging. 

Marja Vuijsje is schrijver van een bejubeld oeuvre. Haar boeken werden onder meer genomineerd voor de Libris Geschiedenisprijs, De Erik Hazelhoff Biografieprijs, De Gouden Boekenuil en de E. du Perronprijs. In september 2018 verscheen haar boek, 'Oude dozen, een min of meer feministische leesgeschiedenis', in 2019 'De kleine De Beauvoir'. In 2022 kwam 'Volgend jaar in Teheran', dat het midden houdt tussen reisverslag, geschiedschrijving en persoonlijke bespiegelingen over Iran, Israel en identiteitsmythen. In oktober 2023 verscheen haar door Ien van Laanen fraai geillustreerde vogelverhalenbundel 'Een eend op zolder, de koolmezen van Rosa Luxemburg en andere verhalen'. 

Publicaties

Een eend op zolder
2023, Uitgeverij Atlas Contact
Bloemlezing
Volgend jaar in Teheran
2022, Uitgeverij Atlas Contact
Non-fictie
De kleine De Beauvoir, haar baanbrekende 'De tweede sekse' samengevat
2019, Uitgeverij Atlas Contact
Non-fictie
Oude dozen, een min of meer feministische leesgeschiedenis
2018, Uitgeverij Atlas Contact
Non-fictie
Het rijbewijs van Nematollah, een migratiegeschiedenis
2015, Uitgeverij Atlas Contact
Non-fictie
Ons kamp, een min of meer joodse geschiedenis
2012, Uitgeverij Atlas Contact
Non-fictie
Joke Smit, biografie van een feministe
2008, Uitgeverij Atlas Contact
Biografie - Non-fictie

Media

foto's