Frank Westerman

Geboortedatum 1964-11-13

Geboorteplaats Emmen

Website http://www.frankwesterman.nl
Facebook https://www.facebook.com/Frank-Westerman-371597446626730/
Twitter @FrankWesterman9
Instagram frankwesterman1

Afbeelding van de auteur

Geboortedatum
1964-11-13

Geboorteplaats
Emmen

Website
http://www.frankwesterman.nl
Facebook
https://www.facebook.com/Frank-Westerman-371597446626730/
Twitter
@FrankWesterman9
Instagram
frankwesterman1

toon meer

Non-fictieschrijver - Spoken word-artist

Genre
Columns - Essays - Journalistiek - Non-fictie - Reisverhaal

Thema's
Afrika - Dieren - Geschiedenis - Klimaatverandering - Natuur - Reizen - Wetenschap - Zingeving

Subthema's
Terrorisme, mythen, mens/dier, paarden, Srebrenica, Rusland, Sovjetkunst, astronomie, ruimtevaart

Activiteiten
Interview (als geïnterviewde) - Interview (als interviewer) - Lezing - Signeersessie - Voordracht

Leeftijdsgroepen
Jongvolwassenen - Klas 4-6 Voortgezet Onderwijs - Volwassenen

NIEUW: Zeven dieren bijten terug - (28 mei 2024) - uit de aankondiging: 'een fabelachtige reis in het kielzog van Willem Barentsz met als torenhoge inzet: wat zeven pooldieren ons te zeggen hebben over het hier en nu'. Louise Fresco las alvast mee: 'Frank Westerman betovert de lezer met zijn fascinerende gedachtensprongen, zijn mengeling van wetenschap, geschiedenis, reizen en herinneringen. Rondom zeven bijzondere dieren van het hoge noorden heeft hij ene uniek nieuw literair genre geschape: zoöproza, zoals hij het zelf noemt.'

...2021 in met De kosmische komedie. Over astronomen en astronauten, Dante en Galileo, verwondering en verlangen. Waar slaat de droom om in de nachtmerrie? Science-non-fiction op z'n alleraanstekelijkst, met filmische reportages uit Venetië, Florence, Milaan en Turijn, maar ook: Franeker, Noordwijk, Leiden en Westerbork: het voormalige nazikamp én de radiosterrenwacht.

NB: in het voorjaar 2021 presenteerde Frank de driedelige tv-serie 'Kunst achter prikkeldraad' die NPO3 rond dodenherdenking zal uitzenden.

Opnieuw actueel: 'De wereld volgens Darp' - waarin Frank* de Koude Oorlog laat nagalmen van Havana tot in het Drentse dorp 'Darp' (waar Amerikaanse kernkoppen lagen opgeslagen). Ook te boeken in het kader van het special programma 75 jaar bevrijding, herdenking Tweede Wereldoorlog. NB: Frank heeft in 2012 de 4 mei lezing uitgesproken in de Nieuwe Kerk voorafgaand aan de kranslegging op de Dam. In januari 2017 sprak hij de jaarlijkse herdenkingslezing in Kamp Vught uit, waar zijn grootvader tussen juli en december 1943 geïnterneerd was.

* Frank is 25 jaar schrijver. Hij gaat op tournee met een theatercollege (geschikt voor alle zalen) over 'De kosmische komedie'.

Franks voorlaatste boek 'Wij, de mens' is een tijdreis langs de Maas (!) en naar Flores, Indonesië, op zoek naar onze oorsprong, aan de hand van illustere pioniers van de oermenskunde.
* * * * in zowel Volkskrant, Humo, De Standaard, De Telegraaf als Trouw
'Moet je lezen!' - Christiaan Weijts.
'Ronduit meesterlijk' - Pieter Waterdrinker.

HERUITGAVE: 'Een woord een woord' - over de treinkapingen en of we een weerwoord hebben op terreur sinds Charlie-Hebdo. Bekroond met zowel de Brussepijs als de Bob den Uylprijs.

Frank Westerman is één van de bekendste non-fictie schrijvers van Nederland. Hij schrijft 'met de pen en de bravoure van een groot romanschrijver', aldus De Standaard der Letteren. Vrijwel al zijn boeken worden genomineerd voor belangrijke literaire prijzen, meerdere zijn bekroond. Met 55 vertalingen in vijftien verschillende talen is Westerman een van de meest succesvolle Nederlandse auteurs in het buitenland.

Westerman studeerde Tropische Cultuurtechniek aan de Landbouwuniversiteit Wageningen.

In 1992 werd hij correspondent voor de Volkskrant in het uiteenvallende Joegoslavië. Tussen 1997 en 2002 was hij correspondent voor NRC Handelsblad in Moskou, sindsdien is hij fulltime schrijver.

Zijn boek De graanrepubliek beleeft momenteel de 31e druk. Het is tweemaal bewerkt tot een toneelvoorstelling. Dier bovendier (over de tragedies van de 20e eeuw aan de hand van het Lippizanerpaard) werd in 2015 verfilmd als Perfect Horse. Stikvallei speelt in een afgelegen vallei in Kameroen waar in één nacht in augustus 1986 alle levende wezens stierven, zonder dat er een spoor van verwoesting was.

In juni 2017 werd zijn recente boek Een woord een woord, over onder meer de Molukse treinkapingen, binnen één etmaal bekroond met twee prijzen: De Brusse-prijs voor het beste Journalistieke Boek en de Bob de Uyl-prijs voor het beste Reisboek van het jaar.

In het voorjaar van 2017 verscheen 'In het land van de ja-knikkers', een bundeling van Westermans meest beklijvende reportages over het veranderende Nederland in de afgelopen 25 jaar.

Frank Westerman presenteerde in 2013-2014 het tv-programma Nederland in 7 overstromingen. In januari en februari 2018 trad hij als co-presentator van de vier-delige documentaire-serie De Brug (NPO2) waarin telkens een brug centraal staat die ongelijksoortige werelden verbindt (zoals de in 1993 verwoeste, later herbouwde Stari Most van Mostar, in Bosnië).
 

Publicaties

Zeven dieren bijten terug
2024, Uitgeverij Querido
Reisverhalen - Reportage
De kosmische komedie
2021, Uitgeverij Querido
Non-fictie
'De wereld volgens Darp'
2019, Uitgeverij Querido
Reisverhalen - Non-fictie
Wij, de mens
2018, Uitgeverij Querido
Non-fictie
In het land van de ja-knikkers
2017, Uitgeverij Querido
Non-fictie
Een woord een woord
2016, Uitgeverij De Bezige Bij
Non-fictie
De slag om Srebrenica
2015, Uitgeverij De Bezige Bij
Journalistiek - Non-fictie
Stikvallei
2013, Uitgeverij De Bezige Bij
Non-fictie
Larski slaat alarm
2012, Uitgeverij Querido
Kinder- of jeugdboek - Roman
Dier, bovendier
2010, Uitgeverij De Bezige Bij
Non-fictie
Ararat
2007, Uitgeverij De Bezige Bij
Non-fictie
De graanrepubliek
2007, Uitgeverij De Bezige Bij
Non-fictie
El Negro en ik
2004, Uitgeverij De Bezige Bij
Non-fictie
Ingenieurs van de ziel
2002, Uitgeverij De Bezige Bij
Reisverhalen - Non-fictie

Media

foto's

video's

externe webpagina's

Bekroningen

Gouden Uil (beste literaire boek van het jaar) 2005
Prinsjesboekenprijs (Beste politieke boek van het jaar) 2015
Wijnandts Franckenprijs 2003
J. Greshoff-prijs 2004
M. J. Brusseprijs (Beste journalistieke boek van het jaar) 2017
Bob den Uyl-prijs (Beste Reisboek van het Jaar) 2017
Lou de Jong-prijs (Beste Geschiedenisboek vh Jaar) 2000