Fotograaf: Chris van Houts

Job Degenaar

Geboortejaar 1952

Geboorteplaats Dordrecht Zuid-Holland

Website jobdegenaar.nl

Genre Columns - Kort verhaal - Poëzie - Essays - Journalistiek

Thema's Rouw - Familie - Humor - Liefde - Natuur - Reizen - Vriendschap

Subthema's Zijn poëzie is een poging om via de rijke mogelijkheden die de taal biedt (betekenis - beeld - klank - ritme) de essentie van het bestaan te vatten.

Leeftijdsgroepen

Jongvolwassenen - Volwassenen - Senioren

Dichter, neerlandicus, is 35 jaar docent Nederlands geweest, speciaal voor hoogopgeleide volwassen anderstaligen, en is zanger-gitarist. Voor de Schrijversvakschool Groningen verzorgt hij lessen Poëzie in Zwolle. Publiceerde poëzie, proza en beschouwingen over literatuur, kunst en cultuur in vele tijdschriften, bloemlezingen en kranten. Vertaalde o.m. lyriek van Paul McCartney, Reiner Kunze en vervolgde schrijvers en stelde als redacteur diverse bloemlezingen samen. Gaf als dichter een dozijn bundels uit, een bloemlezing in het Pools en een in het Duits/Engels. Recente poëzie-uitgaven: Vluchtgegevens (2011), Handkussen van de tijd – een ruime keuze uit zijn bundels die bij uitgeverij Thomas Rap en elders verschenen (2012), Thorleif - gedichten n.a.v. 'snapshots' van fotograaf Thorleif Cooke in het ontluikende Amerika, begin twintigste eeuw (2014), Het fonkelt in 't Dok, lokaal gebonden gedichten en schilderijen over Lemmer e.o. (2016), Hertenblues (2017, tweede druk 2018) - waarvan gedichten o.m. verschenen in Poëziekrant, Het Liegend Konijn, Liter, Extaze en Ballustrada - en Wat zag de Lemster Toer? (liederen en teksten over de historie en (kerk)toren van Lemmer) (2018). Was 10 jaar bestuurslid van PEN Nederland en sinds 2017 voorzitter van PEN Emergency Fund (www.penemergencyfund.com). Degenaar treedt op als dichter en zanger-gitarist, indien gewenst gecombineerd. In de afgelopen jaren trad hij op vele plaatsen in de wereld op. Door zijn brede onderwijservaring, reiservaringen en prettige stem is hij zeer geschikt om lezingen en workshops te geven, ook op scholen en universiteiten.
Voor meer informatie zie www.jobdegenaar.nl .


 

Publicaties

Hertenblues

2017, Uitgeverij Liverse

Poëzie

Thorleif - beeld en poëzie

2014, Uitgeverij Liverse

Poëzie

Achtzig - bloemlezing van de poëzie van Reiner Kunze n.a.v. diens tachtigste verjaardag - vertalingen Annmarie Sauer (Engels) en Job Degenaar (Nederlands)

2014, Uitgeverij Liverse

Poëzie

Het orakel van Parijs

2014, Uitgeverij Liverse

Graphic Novel

Handkussen van de tijd, een ruime keuze uit 35 jaar poëzie (uitgebreide derde editie)

2012, Uitgeverij Liverse

Poëzie

Vluchtgegevens

2011, Uitgeverij Liverse

Poëzie

Handkussen van de tijd

2009, Uitgeverij Liverse

Poëzie

Huisbroei

2003, THOMAS RAP

Poëzie

Blackbird singing - gedichten en liedteksten van Paul McCartney, vertaald door Job Degenaar, Jan Donkers en Rob van Essen

2002, Uitgeverij De Bezige Bij

Poëzie

Dus dit is zomer

1998, THOMAS RAP

Poëzie

Van de arena en het lastdier

1995, THOMAS RAP

Poëzie

De helderheid van morgens

1992, THOMAS RAP

Poëzie

Het wak

1980, HOLLAND

Poëzie

Bericht voor gelovigen

1976, De Beuk

Poëzie

toon meer

Literaire prijzen

Plantage Poëzie Prijs 2008

Fedde Schurer Cultuurprijs (gem. Lemsterland) 2006