Maarten Doorman

Genre Columns - Non-fictie - Poëzie - Reisverhaal - Essays - Journalistiek

Thema's Filosofie - Geschiedenis - Wetenschap - Dieren - Kunst

Subthema's 1. engagement kunst 2. authenticiteit 3. Schopenhauer 4. Rousseau 5. romantiek 6. Verlichting 7. kunstkritiek

Leeftijdsgroepen

Jongvolwassenen - Volwassenen - Senioren

Maarten Doorman is schrijver en filosoof. Hij doceert cultuurfilosofie aan de Universiteit van Maastricht, is bijzonder hoogleraar Historische Cultuur van Duitsland aan de Vrije Universiteit en medewerker van NRC Handelsblad en Hollands Maandblad.

Recente boeken: De romantische orde (2004), Denkers in de grond. Een homerun langs 40 graven (2010), Rousseau en ik. Over de erfzonde van de authenticiteit (2012) en Je kunt bellen (Gedichten, 2013), De navel van Daphne. Over kunst en engagement (2016) en Dichtbij en ver weg. Opstellen over kunst, filosofie en literatuur (2018).

Doorman studeerde cum laude af op het pessimisme van Arthur Schopenhauer en promoveerde op het boek Steeds mooier. Over vooruitgang in de kunst. Hij was redacteur van Hollands Maandblad en van het filosofische tijdschrift KRISIS. Daarnaast schreef en schrijft hij over filosofie, literatuur en geschiedenis voor NRC Handelsblad en de Volkskrant.

Maarten Doorman is te gast bij vele radioprogramma's en was jarenlang vast panellid bij VPRO's legendarrische tv-programma Zeeman met boeken en deelnemer aan HUMAN tv Dus ik ben. Verder publiceerde hij zeven dichtbundels, zijn poëzie verscheen in tientallen bloemlezingen.

Publicaties

Dichtbij en ver weg

2018, Uitgeverij Prometheus

16 t/m 112 jaar

Essay

De navel van Daphne. Over kunst en engagement

2016, Uitgeverij Prometheus

16 t/m 103 jaar

Non-fictie

Je kunt bellen, poëzie

2013, Uitgeverij Prometheus

14 t/m 84 jaar

Poëzie

Rousseau en ik. Over authenticiteit

2012, Uitgeverij Prometheus

Non-fictie

De romantische orde

2004, BERT BAKKER

Non-fictie

toon meer