Fotograaf: Foto: Annaleen Louwes

Frank Bokern

Geboortejaar 1957

Geboorteplaats Maastricht Limburg

Genre Non-fictie

Thema's Geschiedenis

Subthema's Geschiedenis Nederland - sociale geschiedenis - 19de eeuw - middenstanders - familiegeschiedenis - genealogie

Leeftijdsgroepen

Volwassenen - Senioren


Frank Bokern (1957) is journalist, communicatieadviseur en tekstschrijver, en werkte onder meer voor de NOS en de Haagse Post. In 2015 startte hij een onderzoek naar de verzwegen geschiedenis van zijn voorvaderen. De uitputtende research maakt deze familiekroniek tot een universeel verhaal over de overlevingsstrijd van kleine middenstanders in de enerverende jaren tussen 1870 en 1945. Hoeden en petten en dameskorsetten is op 3 juli 2019 verschenen bij Van Oorschot. Inmiddels werkt Frank Bokern aan een boek over het roemruchte Stokstraatkwartier in Maastricht, lange tijd de meest miserabele pauperbuurt van het land. 
Westfaalse manufacturenhandelaren hebben Nederland de mode, de massacultuur en de massaconsumptie gebracht. De lezing Hoeden en petten en dameskorsetten vertelt het verhaal van de kleine Westfaalse middenstanders Heinrich en Bernard Bokern, maar legt ook bloot hoe deze creatieve disruptie mogelijk was. Met Sven Beckert, Joshua B. Freeman, de gebroeders Lombe, Karl Marx, Elias Howe, Charles Frederick Worth, Auke van der Woud, Gustav Peek, Anton Cloppenburg en Anton Dreesmann. De lezing duurt ca. 45 minuten en is rijkelijk voorzien van ‘lichtbeelden’.

Publicaties

Hoeden en petten en dameskorsetten

2019, Van Oorschot

Non-fictie