Bas Haring

Geboortedatum 1968-04-23

Geboorteplaats De Bilt

Afbeelding van de auteur

Geboortedatum
1968-04-23

Geboorteplaats
De Bilt

toon meer

Non-fictieschrijver

Genre
Non-fictie - Kinderboek - Jeugdboek

Thema's
Filosofie - Wetenschap

Leeftijdsgroepen
Volwassenen - Jongvolwassenen

Bas Haring (1968) promoveerde in de Kunstmatige Intelligentie en is bijzonder hoogleraar Publiek begrip van wetenschap aan de Universiteit Leiden. Hij weet als geen ander ingewikkelde onderwerpen toegankelijk te maken voor grote groepen lezers, en kreeg hiervoor de Duidelijketaalprijs.
In 2001 debuteerde Haring met Kaas en de evolutietheorie, waarin hij op zoek gaat naar antwoorden op belangrijke levensvragen en op de vraag hoe kaas is uitgevonden. Het boek werd meermalen vertaald en won diverse prijzen.
In 2009 schreef hij het essay voor de Maand van de filosofie, getiteld Het aquarium van Walter Huijsmans of waarom zouden we ons zorgen maken over de toekomst van de aarde?
Zijn boek Waarom cola duurder is dan melk, neemt thema’s uit de economie onder de loep, zoals marktwerking, economische groei en recessie.
Eind 2022 verscheen Kunstmatige intelligentie is niet eng, waarin hij uitlegt wat het betekent dat computers steeds meer kunnen en vragen beantwoordt als: bepalen algoritmes in de toekomst ons leven? Hoe zou het voelen wanneer er over enige tijd apparaten bestaan die slimmer zijn dan mensen? En zijn die machines dan echt slim of nep slim?

Voor televisie wordt Bas Haring vaak gevraagd om zijn licht te werpen op wetenschappelijke vraagstukken. Hij maakte bijvoorbeeld het BNN-programma Proefkonijnen.


 

Publicaties

Waarom cola duurder is dan melk
2016, NIJGH & VAN DITMAR
Non-fictie
Doe dit vooral thuis
2014, NIJGH & VAN DITMAR
Non-fictie
Plastic panda’s
2011, NIJGH & VAN DITMAR
Non-fictie
Vallende kwartjes
2010, NIJGH & VAN DITMAR
Non-fictie

Openbare lezingen

20-04-2024 dbieb , Blokhuisplein 40, Leeuwarden (Organisatie)
2-02-2025 de Bibliotheek Oost-Achterhoek , Parallelweg 5, Winterswijk (Vestiging Winterswijk)
27-03-2025 Stichting Vrienden van de Spieghelkerk , Nieuwe Hilversumseweg 3, Bussum (Organisatie)