Max Temmerman

Geboortedatum 19-06-1975

Geboorteplaats Brasschaat

Website http://www.maxtemmerman.be
Facebook https://www.facebook.com/max.temmerman.5

Afbeelding van de auteur
Fotograaf: Vincent Tillieux

Geboortedatum
19-06-1975

Geboorteplaats
Brasschaat

Website
http://www.maxtemmerman.be
Facebook
https://www.facebook.com/max.temmerman.5

toon meer

Dichter - Fictieschrijver

Genre
Poëzie

Thema's
Religie - Gezondheid - Liefde - Psychologie

Subthema's
Familie, verleden, heden, tijd, sociologie, poezie

Activiteiten
deelname gesprek/discussie - Interview (als geïnterviewde) - Interview (als interviewer) - Lezing - Workshop/masterclass

Leeftijdsgroepen
Klas 4-6 Voortgezet Onderwijs - Jongvolwassenen - Volwassenen - Senioren

Max Temmerman (1975) publiceerde 4 dichtbundels waarvan Huishoudkunde de meest recente is. In 2017 werden zijn eerste drie bundels gebloemleesd in het luisterboek De meeste mensen die ik ooit ben geweest. Max Temmerman ging met collega's op tournee als 'Dichter van Vrijdag', schrijft gedichten voor de Antwerpse afdeling van 'De eenzame uitvaart', schreef een jaar lang actualiteitsgedichten voor De Morgen, en treedt graag op met de Belgisch-Amerikaanse singer-songwriter Matt Watts. 
Zijn werk werd vertaald naar het Frans, Duits, Engels, Turks, ... en verscheen in literaire magazines in o.a. Amerika, Frankrijk en Duitsland. Hij werd genomineerd voor de C. Buddingh'-prijs, de Jo Peetersprijs, de Bloemprijs en de Herman de Coninckprijs. Zijn tweede bundel Bijna een Amerika sleepte de Herman de Coninck Publieksprijs in de wacht.

In februari 2020 verschijnt het prozadebuut van Temmerman. Coniferen wordt aldus aangekondigd: "Ze toonden zich voor het eerst aan haar op het tuinmuurtje dat doorliep tot helemaal achteraan de coniferen. Daar hadden ze gestaan, ze hielden haar in de gaten. Op die manier kwamen ze in het leven van de verteller en zijn zus Marianne. De daaropvolgende jaren ziet Marianne ze steeds vaker. Ze jagen haar op, willen haar laten zien dat ze haar altijd weten te vinden. Ze doen haar in paniek ontvlammen, maar het is Marianne zelf die haar broer angst aanjaagt. In de schaduw van de coniferen ontbloot de verteller zijn familieverhaal, over het verlies van ouders, de komst van rijkdom, over de jaloezie, achterdocht en waanzin die daaruit ontsprongen. Met deze donkere vertelling schrijft dichter Max Temmerman (°1975) zijn prozadebuut, waarin hij de donderende vaart van een Simenon-roman koppelt aan zijn eigen poëtische stem."

Waar hij het meest trots op is? In Antwerpen rijdt een vuilniswagen rond die getooid is met een vers van zijn hand.

Media

foto's

video's

Bekroningen

Herman de Coninck Publieksprijs 2013