Arthur Umbgrove

Afbeelding van de auteur
Fotograaf: Krijn van Noordwijk
toon meer

Fictieschrijver

Arthur Umbgrove begon als stand up-comedian bij Comedytrain, maakte cabaret-programma’s, en CD’s. Tegenwoordig schrijft hij romans en werkt hij bij De Speld. Jarenlang was hij columnist bij het NPO-radio 1 programma De Nieuws BV.

Van zijn eerste roman Midden op de weg zo hard mogelijk verschenen acht drukken, het boek werd genomineerd voor de Anton Wachter-prijs, de Selexyz Debuutsprijs en bekroond met de Libra debutantenprijs. In het boek volgt Arthur de sporen van zijn grootvader die spion was in de Tweede Wereldoorlog. Het boek wordt veel gelezen op middelbare scholen.

Daarna volgden de veel geprezen romans De hartslag van de aarde, Hotel SofiaParadise Village en Wat we weten. In deze roman volgt hij drie broers uit Aleppo: vanaf hun vlucht door Europa, de maanden in het AZC tot de dag dat ze hun verblijfsvergunning krijgen. 

In 2021 verschijnt zijn pamflet De wederafbouw van de satire, waarin hij zijn zorgen uit over humor die steeds meer naar de randen van de samenleving wordt geduwd. Het jaar daarna verschijnt Met de prins op reis, over een reis die Prins Bernhard, met in zijn kielzog de oudoom van Arthur, maakt naar het Argentinië van Juan en Eva Perón. Het is gebaseerd op archiefmateriaal dat op de zolders van familieleden bleek te liggen.

Omdat Arthur gewend is op een podium te staan zijn zijn lezingen energiek, boeiend en vol humor. Zowel voor jongeren als voor ouder publiek. Desgewenst kan hij een avond/middag vullend programma samenstellen over al zijn boeken of inzoomen op één van zijn romans en de maatschappelijke discussies die eraan ten grondslag liggen.

 

Publicaties

Met de prins op reis
2022, Uitgeverij Querido
Historische roman - Reisverhalen
De wederafbouw van de satire
2021, Uitgeverij Querido
Essay - Journalistiek
Wat we weten
2017, Uitgeverij Querido
Informatief - Roman
Paradise Village
2015, Uitgeverij Querido
Roman
Hotel Sofia
2012, Uitgeverij Querido
Roman - Spanning - Young adult
De hartslag van de aarde
2008, Uitgeverij Querido
Familiegeschiedenis - Roman
Midden op de weg, zo hard mogelijk
2006, Uitgeverij Querido
Familiegeschiedenis - Roman - Spanning