Fotograaf: Anne van Gelder

Ivo van de Wijdeven

Geboortejaar 1979

Website ivovdw.nl

Genre Columns - Non-fictie - Essays - Journalistiek

Thema's Europa - Geschiedenis

Subthema's Europese Unie - Brexit - NAVO - Verenigde Staten - grenzen - Oost-Europa - Rusland - Turkije - Midden-Oosten -

Leeftijdsgroepen

Jongvolwassenen - Volwassenen - Senioren

Ivo van de Wijdeven is historicus en politiek analist bij het ministerie van Algemene Zaken. Daarnaast schrijft hij artikelen voor media als NRC Handelsblad, De Correspondent, Historisch NieuwsbladGeschiedenis Magazine en Clingendael Spectator. Met zijn verhalen wil hij iedereen die daarin geïnteresseerd is een historische achtergrond bieden bij de actualiteit. Denk bijvoorbeeld aan nationalistische sentimenten, Russische ambities en de naderende Brexit.

In het in 2019 verschenen De nieuwe rafelrand van Europa duikt hij in de geschiedenis van Europa’s langdurige haat-liefdeverhouding met het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. Het resultaat is een beknopte geschiedenis die de huidige verhoudingen in historisch perspectief plaatst, net zoals De rafelranden van Europa eerder al licht wierp op de interactie met en de drijfveren van Rusland, Turkije, het Midden-Oosten en Afrika door de eeuwen heen.

Het in 2018 verschenen De spoken van Visegrád beschrijft de turbulente gebeurtenissen in Polen, Hongarije en Tsjechoslowakije tussen de Eerste en de Tweede Wereldoorlog. Een geschiedenis die in West-Europa zo goed als vergeten is, maar in die landen zelf nog nauwelijks is verwerkt en de grondslag vormt voor het huidige denken over de toekomst. Kortom, een boek voor wie wil weten waar controversiële Oost-Europese politici als Viktor Orbán en Jaroslaw Kaczynski de mosterd halen.

Sinds het verschijnen van De rafelranden van Europa in 2016 heeft Ivo van de Wijdeven door heel Nederland en België lezingen gegeven voor uiteenlopende gezelschappen: van boekhandels en bibliotheken tot universiteiten en ministeries. Ook geïnteresseerd in zijn verhaal? Neem dan contact op met De Schrijverscentrale.

Publicaties

De nieuwe rafelrand van Europa - De eeuwenoude voorgeschiedenis van Brexit en Trump

2019, Uitgeverij Unieboek Het Spectrum

Non-fictie

De spoken van Visegrád - De onbekende geschiedenis van Polen, Hongarije, Tsjechië en Slowakije

2018, Het Spectrum

Non-fictie

De rafelranden van Europa

2016, Het Spectrum

Non-fictie

Openbare lezingen

19-01-2020 Lange Nieuwstraat 38, Utrecht

16-04-2020 Emmasingel 22, Eindhoven

18-04-2020 Lange Smeestraat 40, Utrecht (Bartholomeus Gasthuis)