Marc ter Horst

Geboortejaar 1968

Geboorteplaats Arnhem Gelderland

Genre Kinder- of jeugdboek - Non-fictie / wetenschap

Thema's Geschiedenis - Natuur - Wetenschap

Subthema's De aarde - klimaat - klimaatverandering - evolutie - ijstijden - geologie - natuurrampen - water - schrijven...

Leeftijdsgroepen

Groep 5-6 Basisonderwijs - Groep 7 -8 Basisonderwijs - Klas 1-3 Voortgezet Onderwijs

Marc ter Horst is schrijver van informatieve kinderboeken over natuur, geschiedenis en de aarde. De hele dag zit ie naar z'n schermpje te turen. Daarom wordt hij ook zo blij van schoolbezoek en andere presentaties. Een toffe afwisseling en een geweldige manier om met zijn doelgroep contact te houden.

Marc kan langskomen in de Kinderboekenweek, maar ook op andere momenten. Hij schrijft geen kinderboeken over vriendschap. Er zijn genoeg schrijvers die dat veel beter kunnen. Maar hij weet wel wat andere leuke dingen om in de klas te doen:

Programma 1 Palmen op de Noordpool
Mini-college klimaatverandering n.a.v. mijn nieuwe boek Palmen op de Noordpool. Een interactieve presentatie vol spannende verhalen, proefjes en praktische tips. Zonder doemverhalen, moeilijke woorden en opgeheven vingertje. In een half uur weet de hele groep hoe het zit en hoe ze nieuws over het klimaat beter kunnen plaatsen. Daarna is er volop tijd voor vragen. Over ijsberen, vulkanen, windmolens maar ook over hoe je nou zo’n boek schrijft. En natuurlijk sluiten we af met de grote Palmen op de Noordpool quiz.

Programma 2 Hoe schrijf je een boek?
Marc vertelt heel kort over zijn boeken. Hij leest een paar stukjes voor terwijl de kinderen oh, iew en hihi roepen. Hij laat zien wat er allemaal komt kijken bij het maken van een boek. Bijvoorbeeld hoeveel fouten de redacteur er wel niet uithaalt en hoe hij samenwerkt met de illustrator. Hij vraagt de kinderen van alles en zij kunnen hem ook van alles vragen. Bijvoorbeeld over zijn konijnen, hoe je schrijver wordt, hoe een vulkaan werkt en of je een handtekening mag. En natuurlijk sluiten we af met de spannende Oma-van-de oma-van-mijn-oma-quiz. 

Programma 3 Geschiedenis, maar dan leuk
Als je praatjes bij de pomp als voorloper van WhatsApp beschrijft, komt geschiedenis dichtbij! las ik in een van de recensies over De oma van de oma van mijn oma. Een heel fijne kennismaking met dat wat vorige generaties als gewoon beschouwden – met als gevolg dat we ook weer een beetje anders tegen onze huidige tijd aankijken, schreef Edward van de Vendel. In mijn nieuwe boek De Wortels van Oranje breng ik de geschiedenis van Nederland op een even verrassende manier. In de klas werkt dat heel goed heb ik gemerkt. Zeker in combinatie met de spannende Oma-van-de oma-van-mijn-oma-quiz. 

Programma 4 Heel wat anders
Dat overleggen we dan gewoon samen even. 
 

Sinds zijn debuut schrijft Marc elk jaar een nieuw kinderboek.
Hé Aardbewoner (2014) werd genomineerd voor de Jan Wolkersprijs 2015 en is/wordt vertaald in het Engels, Chinees, Duits, Russisch, Frans en Koreaans.
Van oerknal tot robot (2015) kreeg in 2016 een Vlag & Wimpel van de Griffeljury en wordt vertaald in het Chinees.
De oma van de oma van mijn oma (2016) was kerntitel in de Kinderboekenweek 2016 en kreeg in 2017 een Vlag & Wimpel van de Griffeljury.
De wortels van Oranje (2017) vertelt verrassende weetjes en anekdotes over Nederland. Bijvoorbeeld wat de gevaarlijkste vulkaan van Nederland is en hoe het komt dat wortels oranje zijn.
Palmen op de Noordpool (augustus 2018) is een eerlijk, helder en luchtig kinderboek over klimaatverandering, waarvan de vertaalrechten aan China nu al zijn verkocht. 

En ondertussen schrijft Marc ook nog aan methoden aardrijkskunde, natuur & techniek en taal, zoals Taal Actief, Meander, Naut en Humboldt.

 

 

Publicaties

Palmen op de Noordpool

2018, Gottmer Uitgevers Groep

Kinder- of jeugdboek / Wetenschap / Non-fictie

De wortels van Oranje

2017, LANNOO

Kinder- of jeugdboek / Non-fictie

De oma van de oma van mijn oma

2016, Gottmer Uitgevers Groep

7 t/m 12 jaar

Kinder- of jeugdboek / Non-fictie

Van oerknal tot robot - Alles heeft een begin

2015, Gottmer Uitgevers Groep

7 t/m 12 jaar

Kinder- of jeugdboek / Non-fictie

Hé Aardbewoner

2014, Gottmer Uitgevers Groep

8 t/m 12 jaar

Kinder- of jeugdboek / Non-fictie

Duh Vulkanen

2013, Duh!

7 t/m 12 jaar

Non-fictie

Duh Ruimte

2013, Duh!

7 t/m 12 jaar

Non-fictie

Planeten

2011, Noordhoff Uitgevers

10 t/m 12 jaar

Non-fictie

Licht

2011, Noordhoff Uitgevers

10 t/m 12 jaar

Non-fictie

De Deltawerken

2011, Noordhoff Uitgevers

10 t/m 12 jaar

Non-fictie

toon meer

Literaire prijzen

Vlag en Wimpel 2017 - De oma van de oma van mijn oma

Vlag en Wimpel 2016 - Van oerknal tot robot - Alles heeft een begin