Marc ter Horst

Geboortejaar 1968

Geboorteplaats Arnhem Gelderland

Genre Jeugdboek - Kinderboek - Non-fictie

Thema's Duurzaamheid - Geschiedenis - Humor - Klimaatverandering - Mediawijsheid - Natuur - Reizen - Wetenschap

Subthema's aarde - klimaat - klimaatverandering - evolutie - plasticsoep - geologie - natuurrampen - water - schrijven...

Leeftijdsgroepen

Groep 5-6 Basisonderwijs - Groep 7 -8 Basisonderwijs - Klas 1-3 Voortgezet Onderwijs - Jongvolwassenen - Volwassenen - Senioren

Marc ter Horst is schrijver van informatieve kinderboeken over natuur, geschiedenis en de aarde. Hij geeft presentaties, workshops en lezingen voor kinderen en volwassenen. Bijvoorbeeld...

Programma 1 Palmen op de Noordpool
Mini-college klimaatverandering n.a.v. mijn boek Palmen op de Noordpool. Een interactieve presentatie vol spannende verhalen, grappige illustraties en praktische tips. Zonder doemverhalen, moeilijke woorden en opgeheven vingertje. In een half uur weten alle kinderen hoe het zit en hoe ze nieuws over het klimaat beter kunnen plaatsen. Daarna is er volop tijd voor vragen. En natuurlijk sluiten we af met de grote Palmen op de Noordpool quiz. 

Programma 2 Hoe schrijf je een boek?
Aan de hand van mijn boeken laat ik zien wat er allemaal komt kijken bij het maken van een boek. Bijvoorbeeld hoeveel fouten de redacteur er wel niet uithaalt, hoe ik samenwerk met de illustrator en hoe het er in een drukkerij aan toe gaat. Ik lees natuurlijk een paar stukken voor, vraag de kinderen van alles en zij kunnen mij ook van alles vragen. Bijvoorbeeld over mijn konijnen, hoe je schrijver wordt, hoe een vulkaan werkt en of je een handtekening mag. En als er tijd is doen we ook nog een toffe quiz. 

Programma 3 De oma van de oma van mijn oma #KBW2020
Aan de hand van plaatjes uit dit succesvolle boek en veel voorbeelden neem ik kinderen mee terug in de tijd. Was het vroeger echt zo saai, vies en ongezond als je denkt? Daarna is er alle tijd om vragen te stellen, over vroeger, over boeken schrijven en over mijn lievelingskleur. We sluiten af met de Grote Oma-van-de-oma-van-mijn-oma-quiz. Past perfect bij het thema van de Kinderboekenweek.

Programma 4 De geschiedenis van de aarde  #KBW2020
Hoe is de aarde ontstaan? Waar komen bergen vandaan? Hoe ruikt een vulkaan? In dit interactieve college neem ik je mee in de geschiedenis van onze planeet. Aan de hand van mijn boeken Van oerknal tot robot en Hé aardbewoner krijg je antwoord op vragen als: waarom liggen er mammoetbotten op de bodem van de Noordzee, hoe gevaarlijk zijn de Nederlandse vulkanen en waarom is New York steeds verder weg? Natuurlijk sluiten we af met een spannende quiz. Past perfect bij het thema van de Kinderboekenweek.

Programma 5 Non-fictie kinderboeken voor PABO-studenten
Informatieve kinderboeken zijn een geweldige aanvulling en soms zelfs vervanging van bestaande lesmethoden, vooral bij de zaakvakken. Ik kom met een koffer vol echt goede Nederlandse non-fictie naar de PABO en geef tal van voorbeelden hoe je ze in kunt zetten. Uiteraard kunnen de studenten zelf ook met de boeken aan de slag. Een echte eyeopener voor de meeste studenten, ook als het gaat om leesbevordering.

Programma 6 Lezing klimaatverandering voor grote mensen
Op speciaal verzoek heb ik ook een programma voor volwassenen ontwikkeld. Want klimaatverandering is iedere dag in het nieuws, maar hoe zit het nou precies met de orkanen, hittegolven en overstromingen? Met windmolens, waterstof en warmtepompen? Hoe weten we zo zeker dat het onze schuld is? Wat zijn de oorzaken, gevolgen, maatregelen? Ik ben geen klimaatwetenschapper, maar voor Palmen op de Noordpool deed ik uitgebreid onderzoek naar de geschiedenis van klimaatverandering en de huidige stand van zaken. In mijn lezingen over klimaatverandering praat ik ook volwassenen op een toegankelijke en boeiende manier helemaal bij. Zodat ook zij weten waar het over gaat als ze lezen over bijvoorbeeld ijskernonderzoek, tipping points of de Keelingcurve.

Programma 7 Heel wat anders
Dat overleggen we dan gewoon samen even. 

 

Publicaties

Zoekwoord: Rivierhaai

2020, Uitgeverij Zwijsen

Kinder- of jeugdboek

Palmen op de Noordpool

2018, Gottmer Uitgevers Groep

Kinder- of jeugdboek / Wetenschap / Non-fictie

De wortels van Oranje

2017, LANNOO

Kinder- of jeugdboek / Non-fictie

De oma van de oma van mijn oma

2016, Gottmer Uitgevers Groep

7 t/m 12 jaar

Kinder- of jeugdboek / Non-fictie

Van oerknal tot robot - Alles heeft een begin

2015, Gottmer Uitgevers Groep

7 t/m 12 jaar

Kinder- of jeugdboek / Wetenschap / Non-fictie

Hé Aardbewoner

2014, Gottmer Uitgevers Groep

8 t/m 12 jaar

Kinder- of jeugdboek / Non-fictie

Duh Vulkanen

2013, Duh!

7 t/m 12 jaar

Non-fictie

Duh Ruimte

2013, Duh!

7 t/m 12 jaar

Non-fictie

Planeten

2011, Noordhoff Uitgevers

10 t/m 12 jaar

Non-fictie

Licht

2011, Noordhoff Uitgevers

10 t/m 12 jaar

Non-fictie

De Deltawerken

2011, Noordhoff Uitgevers

10 t/m 12 jaar

Non-fictie

toon meer

Literaire prijzen

Glazen Globe 2019 - Palmen op de Noordpool

Vlag en Wimpel 2019 - Palmen op de Noordpool

Longlist Jan Wolkersprijs 2019 - Palmen op de Noordpool

Vlag en Wimpel 2018 - De wortels van Oranje

Vlag en Wimpel 2017 - De oma van de oma van mijn oma

Vlag en Wimpel 2016 - Van oerknal tot robot - Alles heeft een begin

Longlist Jan Wolkersprijs 2015 - Hé Aardbewoner

toon meer