Sander Terphuis

Geboortejaar 1972

Geboorteplaats Teheran

Genre (Auto)biografie / dagboek

Thema's Azië - Multiculturele samenleving

Subthema's Inburgering en Nederlandse identiteit - Vrijheid - democratie en mensenrechten - De islam in de westerse wereld - Gehandicapten en inclusieve samenleving - Perzische cultuur en poëzie - Het Midden-Oosten (vrede en veiligheid)

Leeftijdsgroepen

Volwassenen

Sander Terphuis: Perzische vluchteling met oer-Hollandse naam

Het levensverhaal van deze Perzische vluchteling met een oer-Hollandse naam is even imponerend als nederig makend: na een lastige jeugd als zeer slechtziende en bang voor het immer strenger wordende regime van ayatollah Khomeini, besluit hij op achttienjarige leeftijd zijn vaderland te ontvluchten. Zijn plan is even gevaarlijk als briljant: zó goed worden in worstelen dat hij wordt uitgezonden naar de Wereldspelen voor gehandicapten in Nederland. Na een gevaarlijke vlucht uit het Olympisch dorp vraagt hij politiek asiel aan.

De Perzische vluchteling wordt binnen een mum van tijd oer-Hollands: hij trouwt een Friezin, studeert rechten en filosofie, werkt bij de overheid, wordt politiek actief en verandert zijn naam uit Liefde voor Nederland in Sander Terphuis.

In 2015 verscheen zijn autobiografie onder de veelzeggende titel ‘De worstelaar’. Ondanks zijn visuele beperking gaat hij graag uitdagingen aan. Het leven van Sander kenmerkt zich door gedrevenheid, optimisme en veerkracht.

Inmiddels heeft Sander Terphuis op vele podia gestaan om lezingen te verzorgen voor een divers publiek. Zo sprak Sander op 5 mei 2015 op uitnodiging van het Nationaal Comité 4 en 5 mei op het Malieveld in Den Haag over de betekenis van de vrijheid. Hij weet het publiek te raken door abstracte thema’s concreet en voelbaar te maken.

Sander geeft lezing in het Nederlands, in het Fries, in het Engels en in Farsi (moedertaal).

Enkele recensies

‘In 1990 worstelt de jonge, zeer slechtziende Iraniër Ahmad Qeleich Khany zich letterlijk naar de vrijheid. In 1995 verandert Ahmad Qeleich Khany in immigrant Sander Terphuis. Hij is een overlever, een knokker.’ Volkskrant

‘Weinig vluchtelingen zijn in Nederland zo geestdriftig geïntegreerd als Sander Terphuis. En bijzonder levensverhaal van een Iraanse vluchteling met een Nederlandse naam.’ Vrij Nederland

‘Een moderne versie van de Nederlandse lijfspreuk “Je Maintiendrai”. Deze gedreven dromer houdt zich stand in een nieuw land, in een nieuwe cultuur en in de Nederlandse politiek.’ Thomas Erdbrink, Onze man in Teheran

Publicaties

De worstelaar

2015, Uitgeverij Prometheus

16 t/m 99 jaar

Non-fictie

Media

foto's

video's