Scholen 14-05-2019 | Door Mance Spoorenberg

Margje Woodrow: ‘Tijdens de Literatour laat je leerlingen proeven aan boeken’

Margje Woodrow: ‘Tijdens de Literatour laat je leerlingen proeven aan boeken’

Van 23 t/m 27 september 2018 staat een team van 21 bekende schrijvers in de startblokken om langs 100 scholen in heel Nederland te toeren. Tijdens deze schooltournee in de Boekenweek voor Jongeren gaan zij in gesprek met scholieren van 14 t/m 18 jaar over het lezen en schrijven van boeken. Eén van de leden uit dit auteursteam is Margje Woodrow, bekend van haar bloedstollende jeugdthrillers. Reden voor ons om Margje op te bellen.

Leuk
dat je in september langs scholen gaat toeren! In 2017 deed je ook mee. Wat maakt de Literatour zo leuk?
Ik zie de Literatour als iets superfeestelijks! Je gaat met heel veel andere auteurs in één week naar veel verschillende scholen. Zo maken leerlingen kennis met mijn verhalen, maar ik vertel ook over het werk van andere auteurs dat ik heel gaaf vind. Een mooie manier om leerlingen echt aan boeken te laten proeven. Aan verhalen eigenlijk. Ik zeg altijd: ‘Vind je Netflix gaaf, dan houd je van verhalen. Dus zou het geschreven verhaal ook iets voor jou kunnen zijn.’

Vertel eens over jouw ervaringen met schoolbezoeken. Hoe ziet jouw voorbereiding eruit?
Ik ga vaak en heel graag op schoolbezoek. De combi van schrijven voor jongeren en ze op scholen te ontmoeten is een droomcombi voor mij. Ik heb geen vaste voorbereiding. Van tevoren stuur ik leesfragmenten en nodig ik de jongeren uit om alvast vragen te bedenken. Degene met de beste, mooiste, origineelste of wat voor vraag dan ook krijgt een boek van me. Via praatsheets vertel ik mijn persoonlijke verhaal, over leuke en minder fijne gebeurtenissen uit mijn jeugd bijvoorbeeld. En hoe dat terugkomt in de onderwerpen van mijn boeken. Ik stel me dus kwetsbaar op. Zo ontstaat het gesprek met de leerlingen vanzelf. Jeugdthrillers bedenken is als een puzzel. Alles moet kloppen. In dat proces neem ik ze ook mee. Door met ze te brainstormen en in te zoomen op een fictieve gebeurtenis. 

Naast de schoolbezoeken vind ik het erg leuk om jongeren te betrekken bij mijn boeken. Ieder jaar werk ik graag samen met een klas om de boektrailer te maken. Onder begeleiding van een filmmaakster. Script schrijven, een shotlist maken, acteren, regisseren, assisteren; er komt veel creativiteit naar boven drijven en iedereen kan zijn/haar talent inzetten.
En daarnaast vind ik het een mooi initiatief dat jullie voorbereidingstips naar docenten sturen. Echt, een goede voorbereiding zorgt voor extra jus tijdens een schoolbezoek.


Ik zeg altijd: ‘Vind je Netflix gaaf, dan houd je van verhalen. Dus zou het geschreven verhaal ook iets voor jou kunnen zijn.
 


Je geeft leerlingen de ruimte om hun verhalen te delen. Zijn er mooie momenten die je zijn bijgebleven?
Ik vertel dat ik vragen stel aan mijn personages. Om ze van vlees en bloed te maken. Echte karakters dus. De theezakjes van Pickwick zijn daar heel handig voor. Oké, ik maak heus weleens mee dat ze me aankijken, zo van: Are you kidding? En dan pas ik het op de leerlingen toe. Op de vraag ‘Wat zou jij doen met een miljoen?’ kreeg ik van een Syrische jongen een betoverend mooi antwoord. ‘Ik zou naar Syrië reizen om mijn vriendin op te halen, zodat ze veilig bij mij kan zijn. Toen bleef ik en de klas een paar tellen stil. Wauw, dacht ik. Wat hoop ik dat het voor jou werkelijkheid wordt.


Inderdaad ontroerend! Uit nieuwsgierigheid…kan je je ook een grappige anecdote herinneren?
Mijn nieuwste jeugdthriller Buitenspel gaat over respect, grenzen opzoeken, voetbal én geintjes, pranks. Als ik daarover vertel en vraag naar hun ervaringen, dan vallen de pranks die ik zelf heb uitgehaald reuze mee. Een jongen vertelde over een slaapzak met natte chips, vermengd met kattenvoer. Nou, toen draaide ik me echt even om. Zó vies! Wat ik ook grappig vind, of eerder fijn is dat jongeren heel eerlijk zijn. Vanuit hun eerste gevoel antwoord geven op mijn vragen. Tuurlijk, dan heb ik eerst iets opgebiecht. Bijvoorbeeld dat ik een proefwerk van mijn vaders bureau jatte en uitdeelde aan mijn vrienden.

\"\"


Je vertelt tijdens je bezoeken over boeken van andere auteurs. Welke aanraders heb jij voor jongeren?
Het is belangrijk dat jongeren boeken lezen waar ze zich in kunnen vinden. Er zijn verschillende genres. Belangrijk is dat je ontdekt waar je van houdt. Waar je plezier, spanning, herkenning uit haalt. Wat mij betreft gaat het ook echt om leesplezier. Luchtige verhalen kunnen prima samengaan met literaire boeken. De ene keer wil je een verhaal met een diepere laag en de andere keer heb je zin in een bloedje spannend verhaal. Het woordje ‘moeten’ mag wat mij betreft weg. Jongeren weten zelf heel goed dat lezen goed is. Tijdens Literatour worden ze uitgenodigd, getriggerd tot lezen.

De boeken die ik de laatste tijd aanraad: De Eliminatie van Danielle Bakhuis, Trash van Andy Mulligan en Into the wild, zowel het boek als de film is geweldig.
 

Scholen kunnen zich nu aanmelden voor de Literatour. Kun je in één zin vertellen waarom je moet meedoen?
Er zjn natuurlijk veel redenen om mee te doen. Maar ik zou zeggen: Omdat de schrijvers echt iets moois komen brengen naar de jongeren. Ieder op zijn of haar eigen manier.


Vanaf 6 mei tot 3 juni 2019 kunt u zich voor de Literatour aanmelden. Kijk hier voor meer informatie en voor het aanvraagformulier.