Scholen 22-05-2018 | Door Kim Kleine

Leesfeest in Assen: auteursworkshops voor pabo-studenten

Leesfeest in Assen: auteursworkshops voor pabo-studenten

De Pabo Voorleeswedstrijd is bij De Schrijverscentrale een bekend begrip. Elk jaar bemiddelt De Schrijverscentrale voor auteurs die de provinciale en landelijke finales presenteren of jureren, workshops verzorgen, lezingen geven en signeren. Vaak maken de voorleeswedstrijden deel uit van een hele dag in het kader van jeugdliteratuur. Jeugdbemiddelaars Kim en Marijke namen een kijkje bij het jaarlijkse Leesfeest op de Stenden Pabo in Assen.

Het Assense Leesfeest bestaat al sinds 2004, ook al bestond de Pabo Voorleeswedstrijd toen nog niet. Docent Sander Veenema is er al vanaf het begin bij betrokken, sinds enkele jaren gesteund door zijn collega Wies Boschma. Twee bevlogen leerkrachten die jeugdliteratuur hoog op de agenda hebben staan. Het Leesfeest is voor hen een manier om ook onder de studenten de liefde voor jeugdliteratuur aan te wakkeren of brandend te houden. Op mijn vraag of ze merken dat de auteursbezoeken ook door de leerlingen goed gewaardeerd worden, antwoordt Wies met een volmondig ja.

De workshops dragen bij aan de professionalisering van (aankomende) leerkrachten


Betrokken studenten

Voor de organisatie werken ze nauw samen met Biblionet Drenthe. De bibliotheek zoekt het contact met De Schrijverscentrale en voorziet de pabo van boeken. Zo kunnen de studenten zich van te voren al verdiepen in titels van de uitgenodigde auteurs. Ook is het belangrijk dat ze betrokken zijn bij de bezoeken, daarom doen zij zelf een groot deel van de organisatie. Student Ramon Roozeboom onderhoudt het inhoudelijke contact met de schrijvers. Ramon: ‘De workshops dragen bij aan de professionalisering van (aankomende) leerkrachten. Er worden tips en lessuggesties gegeven die rechtstreeks toepasbaar zijn in de praktijk. Daarnaast is de diversiteit altijd erg groot door de vrijheid van invulling die de schrijvers en illustratoren krijgen.’

Leren voorlezen

Dat het aanbod divers is, maken wij ook mee. Dit jaar worden de workshops gegeven door Bibi Dumon Tak, Mies van Hout, Martijn van der Linden en Rian Visser. Bibi Dumon Tak gaat met de studenten in gesprek over hun voorleesgedrag. Ze benadrukt hoe belangrijk het is dat docenten voorlezen aan hun leerlingen, omdat kinderen je nadoen. Door het goede voorbeeld te geven stimuleer je het leesgedrag, en dat lukt het best als je weet hoe je voor moet lezen. Terwijl Bibi de studenten voorziet van tips en complimenten, lezen ze allemaal een stukje voor. ‘Ben ik er al?’ vraagt een meisje vlak nadat ze begonnen is. ‘Nog een stukje,’ zegt Bibi. Maar als ze even later aangeeft dat ze wel mag stoppen, heeft de leerling net de smaak te pakken: ‘Ik wil nog wel even doorgaan!’

Ik wist helemaal niet dat ik dit ook voor groep 8 kan gebruiken


Boek of spel

Martijn van der Linden gaat in zijn workshop in op de combinatie boek en spel. Zijn prentenboeken Tangramkat, Memorykonijn en Knikkeruil zijn zowel boek als spel. Maar wisten de studenten dat je álle boeken spelenderwijs kunt gebruiken? Denk bijvoorbeeld eens aan een domino van boeken. Zo kun je kinderen op meerdere manieren in aanraking laten komen met boeken.


Emoties bespreekbaar maken

Net als Martijn van der Linden laat Mies van Hout de leerlingen zien hoe zij haar prentenboeken op verschillende manieren in kunnen zetten in de klas. Zo kunnen emoties bespreekbaar worden gemaakt aan de hand van haar prentenboek Vrolijk. Om de onderwijzers in spe te laten zien hoe, mogen ze als bonus zelf aan de slag gaan met pastelkrijt. Op grote zwarte bladen worden net als in het boek vissen getekend die een emotie uitdrukken. ‘Ik wist helemaal niet dat ik dit ook voor groep 8 kan gebruiken,’ vertelt een studente later verrast.

Het was een eye-opener om zelf te ervaren hoe lastig het schrijven van zo’n tekst is


AVI-tekst

Rian Visser geeft een workshop in het schrijven van AVI-starttekst. Hoe bouw je zo’n tekst op en waar moet je rekening mee houden? De studenten gaan aan de slag. Dan blijkt ook dat het zo makkelijk nog niet is om een AVI tekst te schrijven. Ramon Roozeboom: ‘Het was een eye-opener om zelf te ervaren hoe lastig het schrijven van zo’n tekst is.’ Onder begeleiding van Rian komen er uiteindelijk toch een paar hele leuke verhalen uit de kokers van de studenten.

Voorraad tips & tricks

Na een geslaagd Leesfeest met inspirerende auteursbezoeken kunnen de Assense pabo-studenten weer even vooruit met een flinke voorraad tips & tricks.

Op de foto: Martijn van der Linden