29-04-2019 | Door: Mance Spoorenberg

M/V: hoe zit dat bij ons?

M/V: hoe zit dat bij ons?

De man-vrouwverhouding is een veelbesproken onderwerp dat ook onze nieuwsgierigheid prikkelde. Hoe zit het eigenlijk met de man-vrouwbalans in ons auteursbestand? We namen een kijkje in onze eigen keuken.

De verhoudingen tussen mannen en vrouwen blijft een veelbesproken onderwerp. Ook in de cultuursector. Mama Cash, een fonds voor feministisch activisme, voerde onlangs een breed onderzoek uit naar hoe vrouwen er in Nederland voor staan in de kunst. Niet alleen in de beeldende kunst, maar ook in muziek en literatuur zijn vrouwen in de minderheid. Gelukkig zijn andere uitkomsten van het onderzoek van Mama Cash positiever. Zo verwachten zes bekende Nederlandse uitgeverijen dit voorjaar 265 boeken van vrouwen uit te geven.

Een ander opvallend resultaat kwam naar voren uit een recent onderzoek van Stichting Lezen over de Leeslijst van examenkandidaten van havo/vwo. Wat blijkt? Hoewel mannelijke auteurs de lijst domineren, worden boeken geschreven door vrouwelijke auteurs iets hoger gewaardeerd dan boeken geschreven door mannelijke auteurs.

Deze onderzoeksresultaten inspireerden ons om te speuren in onze cijfers. We hebben in onze speurtocht gekeken naar de man-vrouwverhouding van auteurs waarvoor we hebben bemiddeld in het jaar 2018. Ook hebben we gekeken naar het totaal aantal afspraken en hoeveel auteurs daarvan man, vrouw of genderneutraal zijn. Ziehier!Wat blijkt? Hoewel we niet een heel duidelijk beeld hadden van de man-vrouwverhouding, hebben we in 2018 toch een hele mooie balans bereikt.

Puur toeval…maar kunnen we hier nog een prijs voor winnen…of verzinnen?