01.10.2019 - 31.10.2019

Maand van de Geschiedenis

De Maand van de Geschiedenis is het grootste geschiedenisevenement van Nederland. In oktober 2019 staat het thema Zij/Hij centraal. In tijden van #MeToo, #HeForShe en de eerste moslima’s in het Amerikaanse Congres kijkt de Maand terug: hoe zijn genderverschillen historisch gevormd?

Beleef de geschiedenis, boek een schrijver
Alma en Marita Mathijsen schrijven het essay ‘Niet schrikken mama’ bij de Maand van de Geschiedenis 2019, jaarlijks in oktober. Het essay is een briefwisseling tussen moeder en dochter waarin ze de verhoudingen tussen de seksen onderzoeken in de geschiedenis én in het heden.

Er zijn tientallen auteurs die wel raad weten met dit thema, want Zij/Hij is een populair thema in de Nederlandse literatuur. Wij lichten er een paar uit.

Steffie van den Oord houdt van ‘spannende, stokoude verhalen.’ In De vrouw met de bijl schrijft ze over tien historische moorden die zijn gepleegd door vrouwen.

Historica Els Kloek wil historische vrouwen in de schijnwerpers zetten. Ze stelde 1001 vrouwen in de 20ste eeuw samen, een goudmijn van verhalen over inspirerende vrouwen.

In haar nieuwste boek Oude dozen blikt Marja Vuijsje terug op de Tweede Feministische Golf, haar eigen leven en dat van de min of meer feministische vriendinnengroep die toen gevormd werd.

Mounir Samuel schrijft o.a. over gendervraagstukken, religie en LHBTIQ. Wars van iedere hokjes- en vakjesgeest, speelt Samuel met zijn identiteiten als biculturele Nederlander, christelijke Egyptenaar en transman.

Journalist Roos Schlikker schrijft boeken, reportages, columns en scenario's. Haar herkenbare columns over het moederschap werden gebundeld in het boek We rommelen maar wat aan.

Anja Meulenbelt is schrijfster, feministe en activiste. In Feminisme, terug van nooit weggeweest blikt ze terug én behandelt ze nieuw feminisme. In wat voor wereld willen vrouwen leven?

Simon(e) van Saarloos schrijft haar naam met haakjes om de ‘e’ om het effect van gender te benadrukken. Haar debuutroman De vrouw die gaat over een vrouw die de marathon van New York in een boerka wil gaan lopen.

Jannah Loontjens schrijft in haar romans Wie weet en Misschien wel niet over het moederschap en de schuldgevoelens die erbij komen kijken.

Rudolf Dekker analyseert in Vrouwen in mannenkleren hoe men in de 17e en 18e eeuw dacht over de rol van mannen en vrouwen. In deze studie worden schrijft hij over 120 vrouwen die in deze periode als man leefden.

Foto: essayschrijvers Marita en Alma Mathijsen. Credits: Jitske Schols.