11.01.2019 - 10.02.2019

Maand van de Spiritualiteit

De Maand van de Spiritualiteit wil bijdragen aan de groeiende behoefte aan inspiratie en zingeving, in een tijd waarin de samenleving zoekende is naar het evenwicht tussen materiële welvaart en geestelijk en lichamelijk welzijn. De maand van de spiritualiteit 2019 heeft als thema: Met aandacht.

Stine Jensen schrijft Eerste liefde, het essay van De Maand van de Spiritualiteit 2019. Van de verfijnde aandacht voor elkaar in het begin van de liefde tot het gebrek aan aandacht wanneer de liefde langer duurt. In Eerste liefde staat (het gebrek aan) aandacht en de taal en verbeelding van de eerste liefde centraal.

Stine Jensen is filosoof, schrijver en programmamaker. Ze publiceerde onder meer De opvoeders, Zussenboek en Dus ik ben. Haar kinderboek Lieve Stine, weet jij het? werd bekroond met de zilveren griffel. Voor omroep HUMAN heeft ze meerdere tv-programma’s gemaakt en in 2018 was zij deelnemer aan Wie is de Mol. Op dit moment is Stine wekelijks te zien op tv met ‘Stine boekt sterren’, waarin zij als een echte boekenwurm met BN’ers in gesprek gaat over boeken. U kunt haar uitnodigen voor lezingen.

Ook bij schrijven, dichten, koken, sporten etc. is het belangrijk dat je het geconcentreerd en met aandacht doet. Wat dat betreft passen al onze auteurs bij het thema. In deze hectische wereld is er steeds meer behoefte aan rust. Denk bijvoorbeeld aan de duizenden mensen die aan yoga en meditatie doen en de tientallen boeken die zijn verschenen over ‘mindfulness’. Het gaat steeds om aandacht voor lichaam en geest, voor elkaar en het uitvoeren van activiteiten met aandacht. Sommige auteurs schrijven specifiek over de zoektocht naar rust, bijvoorbeeld Joke Hermsen en Marian Mudder.

Andere passende schrijvers

Arita Baaijens
Abdelkader Benali
Hanna Bervoets
Trudy Dehue
Willem Dieleman
Jan Drost
Ronald Giphart 
Christel Jansen
Vonne van der Meer
Eva Meijer
Jet van Nieuwkerk
Coen Simon
Susan Smit
Saskia Stehouwer
Elfie Tromp