02.10.2019 - 13.10.2019

Kinderboekenweek

De Kinderboekenweek van 2019 vindt plaats van woensdag 2 t/m zondag 13 oktober 2019. Het thema is voertuigen en het motto is Reis mee!

Anna Woltz schrijft het Geschenk. Het Prentenboek wordt gemaakt door Andre Kuipers en Natascha Stenvert.

De auteur als reisleider
Deze Kinderboekenweek gaan we met verschillende voertuigen op reis naar uiteenlopende bestemmingen in de wereld van het kinderboek. En wie kan die reis nou beter leiden dan de auteur zelf?

Van Dirk Tang leren kinderen met welke instrumenten zeelieden vroeger de weg op zee vonden, zonder telefoons en internet. Van zeehelden naar helden in de lucht, Martine Letterie & Rick de Haas nemen hen mee naar de postduiven die in de Tweede Wereldoorlog geheime boodschappen overbrachten. Met Alex de Wolf reizen de kinderen in een raket naar de maan en staan ze stil bij de toekomst. Hoe reizen we dan? De jongere kinderen ondervinden samen met Bette Westera (kerntitel Kinderboekenweek) hoe het is om leerling-piraat te zijn op een echt piratenschip of gaan een héle lange trein stempelen met Gertie Jaquet. Marlies Verhelst sleutelt met ze aan kapotte voertuigen en Hans Hagen vertelt hoe hij in verre landen tegen zijn verhalen en personages aanliep. Maar om te reizen hoef je niet altijd ver van huis te gaan. Tjarko van der Pol neemt de kinderen mee op reis door hun eigen lichaam, van hap tot plons. Deze Kinderboekenweek is één grote ontdekkingsreis.

Lijkt het u wel wat om aandacht te besteden aan het thema van de Kinderboekenweek? Filter in het zoekscherm op campagne ‘Kinderboekenweek’ en het thema ‘Reizen’. U ziet dan alle schrijvers die een themaprogramma aanbieden. De programma’s staan als pdf op de auteurspagina van de betreffende schrijver.

Inspiratie!
Een succesvol schrijversbezoek begint bij een goede voorbereiding. Heeft u inspiratie nodig? Onze Menukaart Basisonderwijs laat zien wat er allemaal mogelijk is met een schrijversbezoek. Met de tips in Goed voorbereid laat u kinderen kennismaken met de schrijver en zijn boeken. In Op onderzoek vindt u inspiratie om samen met de leerlingen vragen voor de schrijver te bedenken. Om het meeste uit het schrijversbezoek te halen, is het belangrijk om ook na het bezoek aandacht te blijven besteden aan het lezen. Tips daarvoor vindt u in Verder lezen.

Wacht niet te lang met boeken voor de kinderboekenweek, hoe eerder hoe beter!

Kerntitelauteur uitnodigen

De CPNB heeft ook dit jaar weer kerntitels voor de Kinderboekenweek samengesteld. Veel van deze auteurs zijn ook via ons uit te nodigen.

Groep 1 & 2:

Groep 3 & 4:

Groep 5 & 6:

Groep 7 & 8

De Kinderboekenweek wordt georganiseerd door de CPNB.