Teuntje de Haan

Geboortejaar 1949

Geboorteplaats Alblasserdam Zuid-Holland

Genre Autobiografie - Non-fictie - Spanning - Dagboek - Biografie

Thema's Rouw - Familie - Geschiedenis

Subthema's Watersnoodramp - traumaverwerking - kindergeheugen - verlies ouder - de jaren vijftig - familiekroniek - eerste oorlogsdagen - verzetservaringen.

Leeftijdsgroepen

Jongvolwassenen - Volwassenen - Senioren

In de nacht van 31 januari op 1 februari 1953 werd Nederland getroffen door een van de grootste natuurrampen die Europa in eeuwen heeft gekend. Met donderend geweld overspoelde de zee grote delen van het land en vonden meer dan 1800 mensen de dood.
Ik was drieëneenhalf jaar toen mijn vader in het holst van die nacht vertrok om mensen te gaan helpen. Samen met mijn moeder en broertje verbleef ik vier bange dagen op een ijskoude zolder, vergeefs wachtend op zijn terugkeer.
Na de ramp hoorde ik de volwassenen zeggen dat het maar goed was dat ik zo klein was, ik zou me later niet meer herinneren wat er was gebeurd. Ik nam al heel jong de beslissing om mijn herinneringen te koesteren en later te bewijzen dat kleine kinderen wél een goed geheugen hebben. Alleen kreeg ik het te druk met de rest van mijn leven. Tot nu...

Op basis van haarscherpe herinneringen, ontmoetingen met ooggetuigen, dagboeken en ander uniek bronnenmateriaal reconstrueer ik vijfenzestig jaar later wat er precies is gebeurd. En wie mijn vader eigenlijk was.

In Een muur van water verbinden gebeurtenissen uit een noodlottig verleden zich op intrigerende wijze met het heden.

 

Publicaties

Een muur van water

2018, Uitgeverij Querido

16 t/m 100 jaar

Non-fictie