Marie Louise Schipper

Geboorteplaats Hengelo Overijssel

Genre Non-fictie

Thema's Afrika - Europa - Geschiedenis - Gezondheid - Diversiteit - Voeding

Subthema's Koken - diëten - afvallen - obesitas

Leeftijdsgroepen

Volwassenen - Senioren

Tegeltjes lichten en daarna lekker schoffelen. Dat is de drijfveer bij alles wat Marie Louise Schipper doet. In oktober 2017 verscheen haar boek Goede Bedoelingen, de onvoorziene gevolgen van internationale noodhulp bij uitgeverij Balans, over de Biafraoorlog die eind jaren zestig in Nigeria meer dan een miljoen slachtoffers eiste. De aanleiding voor dat boek was een toevallige foto waarop vijf Biafraanse kinderen stonden die in Nederland zouden aansterken. Het onderzoek naar deze kinderen en wat er aan hun komst ten grondslag lag, resulteerde in een ontroerende reconstructie.

Ook als zij een bijdrage schrijft voor de Volkskeuken van de Volkskrant geldt hetzelfde principe. Sinds 2007 schrijft zij kookcolumns over aankomen en afvallen en belicht de culinaire kant van dieetvoedsel. Nieuwe diëten en wetenschappelijke ontwikkelingen neemt ze op de korrel. Geregeld duikt ze in de geschiedenis. De gevolgen van de obesitasepidemie volgt ze op de voet. Resultaat daarvan was het boek De dikke diëtist dat in 2012 is verschenen bij uitgeverij Atlas Contact.

In 2005 en 2006 verscheen de film en bet boek Tulpengoud, een gezamenlijke productie met fotograaf en documentairemaker Leo Erken. In dat boek beschreef zij hoe hedendaagse tulpenkwekers in de ban raakten van het grote geld dat nieuwe tulpensoorten opleverden.

Publicaties

Goede bedoelingen, de onvoorziene gevolgen van internationale noodhulp

2017, BALANS

Non-fictie

De Dikke Diëtist

2012, Uitgeverij Atlas Contact

Non-fictie

Media

foto's