Arnout van Cruyningen

Geboortejaar 1960

Geboorteplaats Kloetinge Zeeland

Genre Autobiografie - Columns - Non-fictie - Dagboek - Biografie - Essays - Journalistiek

Thema's Geschiedenis

Subthema's Huis Oranje-Nassau; monarchie in Europa

Leeftijdsgroepen

Klas 4-6 Voortgezet Onderwijs - Jongvolwassenen - Volwassenen - Senioren

Drs. Arnout J.P.H. van Cruyningen (1960) studeerde Geschiedenis aan de Radboud Universiteit te Nijmegen. Een van de bijvakken was Staats- en bestuursrecht. Zijn doctoraalscriptie werd gewijd aan de (geschiedenis van de) ‘inhuldiging des Konings'.

Als freelance historicus en redacteur, gespecialiseerd in dynastieke geschiedenis, publiceert Arnout van Cruyningen veelvuldig over Europese vorstenhuizen in binnen- en buitenlandse periodieken (artikelen, reportages, interviews en boekrecensies, onder meer in de Staatscourant). Van Cruyningen schreef verscheidene lemma’s en verzorgde de tekstredactie van de Winkler Prins Encyclopedie van het Koninklijk Huis (2005). Van zijn hand is verder een groot aantal boeken over het Huis Oranje-Nassau en de Nederlandse geschiedenis verschenen. Van zijn eerste boek, Het Koninklijk Huis der Nederlanden (1998), verscheen in 2015 een derde, geheel herziene en geactualiseerde editie. Arnout van Cruyningen is daarnaast actief als vertaler van historische werken. Zo heeft hij onder andere boeken van Andrew Roberts, Geoffrey Parker, Lisa Jardine en Laura Thompson uit het Engels vertaald.

Arnout van Cruyningen verzorgt met veel plezier lezingen (met of zonder mooie plaatjes) over tal van onderwerpen uit de geschiedenis van Nederland en Oranje voor de meest uiteenlopende gezelschappen, van Europese studentenverenigingen tot buitenlandse diplomatenvrouwen, desgewenst ook in het Engels.

Publicaties

Johan van Oldenbarnevelt. Grondlegger van de Nederlandse staat

2019, Omniboek

Biografie

De Opstand 1568-1648

2018, Omniboek

Non-fictie

Stadhouders in de Nederlanden

2017, Omniboek

Non-fictie

De Tachtigjarige Oorlog

2017, Omniboek

Non-fictie

Het Koninklijk Huis der Nederlanden

2015, Omniboek

Non-fictie

De Staten-Generaal

2013, Omniboek

Non-fictie

Prinses Marianne

2010, Omniboek

Biografie

toon meer

Media

foto's