Fotograaf: Marloes Voogsgeerd

Charlotte Doornhein

Genre Kinderboek - Poëzie - Spanning - Young adult - Jeugdboek

Thema's Familie - Geschiedenis - Diversiteit - Natuur - Reizen - Vriendschap - Vrijheid

Subthema's dromen waarmaken - plezier hebben - verbinding - Caribisch gebied - Hongarije - Nederland - voorkomen drugsgebruik

Leeftijdsgroepen

Kleuters - Groep 3-4 Basisonderwijs - Groep 5-6 Basisonderwijs - Groep 7 -8 Basisonderwijs - Klas 1-3 Voortgezet Onderwijs - Klas 4-6 Voortgezet Onderwijs

Kinderboekenweek 2019: REIS MEE
Kinderboekenschrijfster Charlotte Doornhein woont en/of werkt in Nederland, het Caraïbisch gebied en Hongarije. Het thema ‘reis mee’ is dan ook een uitgelezen kans voor Charlotte om kinderen aan de hand van haar boeken mee op reis te nemen naar bekende of onbekende landen. In 2019 kunnen scholen kiezen uit zes verschillende ‘reizen’. Gaan we samen op reis in Nederland, Curaçao, Aruba of Hongarije? 

1.
Kleutergroepen reizen op bekend terrein in Nederland. Charlotte leest stukken voor uit het boek Hein Stekel en Posko en praat met kleuters over reizen die je kunt maken, in het echt of in je fantasie. Waar gaan we heen, in welk voertuig en wat eten we onderweg? Een feestmaal of de vieze kasteelgrachtwatersoep uit het boek?
2.
De mooiste reis die je kunt maken is als jouw droom werkelijkheid wordt. Charlotte schreef het boek Droomkoffer met de bekende choreograaf en danser Shaker. Een klassenbezoek van Charlotte over Droomkoffer is zeer inspirerend en raakt leerlingen (geschikt voor groep 5-8 en brugklassen VO). Leerlingen zullen met Charlotte in gesprek gaan over hun blunders en dromen. Maak een innerlijke reis, volg je hart en durf te dromen!
3.
Charlotte neemt leerlingen (groep 3-6) tijdens een interactief toneelspel 'mee' op schoolreis in een bus naar de donkere kelder van een oud Curacaos landhuis uit haar boek Shervison vindt een schat. Op Curacao zijn bijzondere schatten te ontdekken... Een schoolreis om nooit te vergeten.
4. 
We reizen af naar Aruba en kruipen in het spannende verhaal De roep van de shoco over de jongen Ciro, holenuilen, sjamanisme, archeologie en indianenopgravingen. Leerlingen (groep 5-8) zullen veel over de Arubaanse cultuur, natuur en dieren leren en hoe je daar als reizende toerist met respect mee om kan gaan.  
5.
De Hongaarse jongen László komt na een lange busreis de zomervakantie doorbrengen bij een gastgezin in Nederland. Door zijn gedachten, Hongaarse muziek, Hongaarse spullen en een Hongaars woordspel reizen de leerlingen (groep 5-8) heen en weer tussen Nederland en Hongarije. Voordrachten uit het boek Hein Stekel en Lászlo
6.
We stappen op Schiphol in het vliegtuig naar Hongarije en beleven daar een literaire drugstrip uit het boek László vermist . Leerlingen ('stevige' groep 8 en VO) zullen met Charlotte in gesprek gaan over geestverruiming. Heb je eigenlijk wel drugs nodig om 'uit jezelf te reizen'? 

N.B. Een uitgebreid programma van de klassenbezoeken tijdens Kinderboekenweek 2019 staat onderaan bij documenten. Riemen vast & reis mee. 


Sinds 2016 is Charlotte Schoolschrijver. Stichting De Schoolschrijver gelooft dat lezen en creatief schrijven een fundamentele verandering teweegbrengen in de relatie van een kind tot zijn wereld. Ze zetten de beste kinderboekenauteurs in om leerlingen op basisscholen taalsterk te maken en daarmee klaar voor de toekomst. Charlotte geeft les volgens het intensieve halfjaartraject van De Schoolschrijver en ook in het maandtraject dat scholen kunnen afnemen.  

Charlotte leeft eigenlijk in drie werelden: de Nederlandse, Hongaarse en Caribische wereld. Haar boeken zijn dan ook een duidelijke afspiegeling van die werelden. Nederland, Hongarije en de Cariben? Vreemde combinatie... Hoe zit dat eigenlijk? Bekijk haar paspoort en lees haar biografie. Dan kom je alles over Charlotte Doornhein te weten!

In 2014 kreeg Charlotte de eervolle opdracht om het Arubaanse Kinderboekenweekgeschenk te mogen schrijven: De roep van de shoco / E grito di e shoco.

 

Publicaties

De roep van de shoco / Gritu di shoko

2016, Levendig Uitgever

9 t/m 13 jaar

Kinder- of jeugdboek

Droomkoffer

2015, Levendig Uitgever

8 t/m 18 jaar

Kinder- of jeugdboek

Beestachtig Lekker

2014, Uitgeverijen overig

8 t/m 88 jaar

Poëzie

De roep van de shoco / E grito di e shoco

2014, Levendig Uitgever

9 t/m 13 jaar

Kinder- of jeugdboek

Curacao voor kinderen met lef

2013, Levendig Uitgever

4 t/m 14 jaar

Kinder- of jeugdboek

Lettervreters, vuurtorens en piratenboten

2012, Uitgeverijen overig

3 t/m 8 jaar

Kinder- of jeugdboek

Kwelgeesten rond de kapokboom

2011, SWP

16 t/m 100 jaar

Novelle / Young adult

Shervison ta deskubrí un tesoro

2010, Uitgeverijen overig

Kinder- of jeugdboek

Shervison vindt een schat

2009, Kwintessens

6 t/m 9 jaar

Kinder- of jeugdboek

Imre bouwt mee

2008, Kwintessens

5 t/m 7 jaar

Kinder- of jeugdboek

László vermist

2008, Uitgeverijen overig

14 t/m 24 jaar

Young adult

Hein Stekel en Posko

2007, Uitgeverijen overig

5 t/m 8 jaar

Kinder- of jeugdboek

Hein Stekel en László

2005, Uitgeverijen overig

8 t/m 88 jaar

Kinder- of jeugdboek

toon meer