Marieke van Ditshuizen

Geboortejaar 1977

Geboorteplaats Amsterdam Noord-Holland

Genre Kinder- of jeugdboek - Prentenboek

Thema's Familie - Humor - Liefde - Multiculturele samenleving - Natuur - Reizen - Vriendschap

Leeftijdsgroepen

Peuters - Kleuters - Groep 3-4 Basisonderwijs - Groep 5-6 Basisonderwijs - Groep 7 -8 Basisonderwijs - Klas 1-3 Voortgezet Onderwijs - Klas 4-6 Voortgezet Onderwijs - Jongvolwassenen - Volwassenen - Senioren


Eigenlijk was het altijd al duidelijk dat ik zou gaan tekenen. Maar toch had ik er eerst twee studies voor nodig om te besluiten dat ik zou gaan illustreren. De eerste jaren stonden in het teken van experimenteren, onderzoeken en werk zoeken. Tijdens die ontzettend leuke, creatieve en inspirerende periode verzon ik – bij gebrek aan opdrachten – mijn eigen verhalen. Toen ik tijdens een bezoek aan de kinderboekenbeurs in Bologna, mijn werk liet zien aan uitgeverij Leopold, mocht ik mijn eerste prentenboek illustreren: Maartje apenstaartje, geschreven door Burny Bos.

Inmiddels illustreer en schrijf ik boeken voor verschillende uitgeverijen, maak ik educatieve- en redactionele illustraties, en geef ik cursussen en kunsteducatie. Februari 2017 verscheen mijn tiende (prenten)boek „Mijn papa is een…” bij De vier windstreken. Zomer 2017 verschijnt 'Ik denk mezelf een tijger’, een ode aan de belevingswereld van kleine kinderen, geïnspireerd op de ontdekkingsreis die ik mijn eigen kinderen zie maken. Mieke van Hooft heeft er geweldige gedichten bij geschreven en het verschijnt bij Clavis. Aan het einde van de zomer verschijnt ook bij Clavis 'Monstermoe' dat aansluit bij het thema van de Kinderboekenweek 2017. 

Over mijn stijl en werkwijze:
Onderzoeken en experimenteren doe ik nog steeds! Voor elke nieuwe opdracht ga ik op zoek naar het materiaal en de techniek die het beste passen bij de onderwerpen en de sfeer van het boek. Zo werk ik onder anderen met gepigmenteerde inkt, potlood, stempels en collage. En dit gebruik ik door te poetsen, vegen, smeren, kwasten, stempelen, knippen en plakken. Deze continue zoektocht naar het juiste materiaal en -werkwijze houdt mijn vak spannend en hierdoor blijf ik me ontwikkelen.  

Scholenbezoeken en kunsteducatie
Omdat ik kunsteducatie erg belangrijk vind, en omdat ik het fijn vind om ook met beide benen in de samenleving te staan en mijn steentje bij te dragen, heb ik een opleiding gedaan om kunstlessen te  kunnen geven (Beroeps kunstenaars in de klas - BIK). De kennis die hierbij heb opgedaan zet ik ook in bij scholenbezoeken en workshops of kunstprojecten via de Schrijverscentrale. Kijk op mijn website voor meer informatie over mijn kunstlessen, onder het kopje cursussen en educatie. Maar ik kom ook graag 'gewoon' op bezoek om over mijn werk te vertellen en mijn tekeningen te laten zien. 

Publicaties

Monstermoe

2017, CLAVIS

4 t/m 6 jaar

Kinder- of jeugdboek / Prentenboek

Mijn papa is een...

2017, DE VIER WINDSTREKEN

3 t/m 7 jaar

Kinder- of jeugdboek / Prentenboek

Ik denk mezelf een tijger

2017, CLAVIS

3 t/m 7 jaar

Kinder- of jeugdboek / Prentenboek / Poëzie

Oma's hoofd is versleten

2016, Uitgeverij Ploegsma

4 t/m 7 jaar

Proza - fictie

Waar is Ko?

2015, DE VIER WINDSTREKEN

3 t/m 6 jaar

Prentenboek / Proza - fictie

Ik lees graag met Mier en Mug

2015, Abimo

6 t/m 8 jaar

Proza - fictie

Barones van Stippeltje

2014, Abimo

5 t/m 8 jaar

Kinder- of jeugdboek

Sonnie Boem!

2011, Uitgeverij Leopold

4 t/m 6 jaar

Prentenboek / Proza - fictie

Nieuw in de klas

2010, Uitgeverij Leopold

3 t/m 6 jaar

Prentenboek / Proza - fictie

Maartje Apenstaartje

2010, Uitgeverij Leopold

4 t/m 7 jaar

Proza - fictie

Spijker Tijs

2010, Uitgeverij Leopold

4 t/m 6 jaar

Proza - fictie

toon meer

Media

foto's