Isabelle de Ridder

Geboortejaar 1972

Geboorteplaats Delft Zuid-Holland

Genre Jeugdboek - Kinderboek - Non-fictie

Thema's Familie - Geschiedenis - Humor - Liefde - Vriendschap

Subthema's kleuterbelevenissen

Leeftijdsgroepen

Kleuters - Groep 3-4 Basisonderwijs - Groep 5-6 Basisonderwijs - Groep 7 -8 Basisonderwijs - Jongvolwassenen - Volwassenen

Over het nieuwe boek 'Meiden met een missie'
In november 2019 is bij uitgeverij Ploegsma Meiden met een Missie verschenen voor lezers vanaf 10 jaar. Een boek vol humor en emotie over de zoektocht van Suus en Sam naar een man voor de moeder van Suus.

Over de boeken Pleuntje en Joep
De vier boeken over het vrolijke tweetal Pleuntje en Joep bevatten fijne voorleesverhalen over herkenbare situaties. Hieronder enkele citaten uit recensies.

Waterpret
Wat een fijn, eigentijds boek is dit! (…) De kleuters Joep en Pleuntje maken dezelfde dingen mee als onze kleuters, waardoor de verhalen ontzettend goed aansluiten bij hun belevingswereld. Het taalgebruik is niet moeilijk, soms heel grappig en de verhalen zijn niet te lang. Een mooi voorleesboek voor elke kleuterleerkracht! (Juf Anke – Kleuterrijk)

Wiebeltand
De schrijfster weet op een unieke manier de leefwereld en de gedachtenpatronen van een kleuter weer te geven. Kleuters zullen zich zonder meer herkennen in de ondernemende Pleuntje en genieten van haar uitspraken en streken. (NBD Biblion)

Een heerlijk boek om vaak erbij te pakken. En wanneer het uit is, begin je gewoon weer van voor af aan! (wijtestenhet)

Joep
De verhalen bevatten vaak een grappig of verrassend einde en stralen een gevoel van positiviteit en geborgenheid uit. (NBD Biblion)

Elk verhaal eindigt weer met een leuk einde, waardoor je dubbel ligt en/of er nog verder over wil praten. (Kinderboekenjuf)

Pleuntje
Meestal lezen we één verhaaltje voor het slapen gaan, maar voor Pleuntje hebben we een uitzondering gemaakt en hebben we elke avond twee verhalen gelezen, want ook ik vind het een feest om de verhalen van Pleuntje te voorlezen! (nicetips4kids)

De verhalen zijn in vlotte stijl geschreven, kort en bevatten veel humor. Met veel grote, kleurrijke illustraties. Aantrekkelijke eigentijdse verhalenbundel waar veel jonge kinderen plezier aan zullen beleven. (NBD Biblion)

Over de non-fictie boeken
Al bijna 10 jaar werkt Isabelle als auteur en redacteur mee aan de Kijkdoosserie voor kinderen van 4 t/m 7 jaar (Documentatiecentrum Noordhoff Uitgevers/ Ars Scribendi). Er zijn al veel verschillende titels van haar hand verschenen waaronder: De Kinderboekenweek, Familie, Geld, Op dansen, Vriendschap, De vrachtwagenchauffeur, Een huis bouwen enz.
Ook voor de Willewete-serie van uitgeverij Clavis schrijft Isabelle boeken. In februari 2020 verschijnt Dit is mijn huis.

Over bezoeken (aan scholen enz.)
Isabelle komt graag op bezoek in alle groepen van het basisonderwijs.
Voor de groepen 1 t/m 3 zijn er verschillende activiteiten met Pleuntje en Joep. Naast voorlezen gaat Isabelle aan de slag met bijvoorbeeld gebaren, rekenen of een verjaardagskalender. Vragen beantwoorden en vertellen over het beroep schrijver doet ze ook. Het is ook mogelijk om de activiteit in overleg aan te laten sluiten bij een thema.
Voor de groepen 4 en 5 is er het programma 'Hoe wordt een boek gemaakt?'. Isabelle laat zien hoe de ideeën van een schrijver uiteindelijk in een boek terechtkomen. Ook gaan de leerlingen zelf aan de slag en bedenken waar een verhaal over zou kunnen gaan. Natuurlijk leest Isabelle voor en is er ook volop gelegenheid tot vragen stellen.
Voor de groepen 6 t/m 8 is er een les over 'Humor in verhalen'. Hoe doe je dat? Herkennen de leerlingen de grapjes in de verhalen van Isabelle en kunnen ze ze ook zelf bedenken? Isabelle leest voor en beantwoordt de vragen van de leerlingen.

De lessen in de groepen 1 t/m 3 duren 30 minuten, voor groep 4 en 5 is dat 45 of 60 minuten. In de bovenbouw gaat het om een les van een uur.

Naast de activiteiten voor kinderen kan Isabelle ook meer vertellen over jeugdliteratuur en literatuureducatie aan studenten (pabo), leerkrachten of andere geïnteresseerden. Ze deed de opleiding 'Specialist Jeugdliteratuur' aan de hogeschool van Leiden en ontwikkelt in haar werk als educatief auteur en ontwikkelaar o.a. een lessenreeks literatuureducatie voor de groepen 1 t/m 8 (i.o.v. Bibliotheek Zoetermeer).  

Over de schrijfster
Na haar studie Nederlands in Utrecht is Isabelle de Ridder aan het werk gegaan als tekstschrijver en redacteur. Daarna heeft ze alsnog de pabo gedaan en vijf jaar lang met veel plezier gewerkt als juf. Tijdens haar tijd voor de klas miste ze het schrijven. Vandaar dat ze uiteindelijk is gaan werken als educatief auteur en redacteur waarin ze het schrijven en werken voor en met kinderen kan combineren. Ze werkt voor verschillende educatieve uitgevers in verschillende functies. Als auteur (ook van informatieve boeken), conceptontwikkelaar en (eind)redacteur. In 2012 startte Isabelle met de opleiding Proza Schrijven voor kinderen bij ScriptPlus in Amsterdam. Een direct gevolg zijn de voorleesverhalen over Pleuntje en Joep. Dit vrolijke tweetal beleeft verschillende avonturen die voor kinderen van 4 t/m 7 jaar erg herkenbaar zijn. In ieder verhaal een verrassing of een grapje.

Reactie leerkracht schoolbezoek
‘De boeken van Isabelle de Ridder zijn geschreven met een dosis humor voor kinderen , maar ook voor de voorlezende ouders en leerkrachten. De verhalen kunnen afzonderlijk van elkaar worden voorgelezen, mijn klas zit altijd ademloos te luisteren en hebben veel plezier in de avonturen van Pleuntje en Joep.
Isabelle heeft hele leuke lessen voor de groepen 1 t/m 4. De poppen Pleuntje en Joep komen gezellig mee naar school en kijken en luisteren mee. De lessen die Isabelle bij haar verhalen heeft zijn interactief en op het juiste niveau per groep.
Deze lessen zijn zeker leuk tijdens de Kinderboekenweek, maar bij ieder thema is wel een passend verhaal, dus het bezoek kan het hele jaar door.
’ (Ineke van Toor, groep 1-2, IKC De Vijverburgh)

Publicaties

Meiden met een missie

2019, Uitgeverij Ploegsma

10 t/m 13 jaar

Kinder- of jeugdboek

Waterpret

2018, CLAVIS

4 t/m 7 jaar

Kinder- of jeugdboek

Wiebeltand

2017, CLAVIS

4 t/m 7 jaar

Kinder- of jeugdboek

Pleuntje

2016, CLAVIS

4 t/m 7 jaar

Kinder- of jeugdboek

Joep

2016, CLAVIS

4 t/m 7 jaar

Kinder- of jeugdboek

Kijkdoosserie

2010, Noordhoff Uitgevers

4 t/m 7 jaar

Non-fictie

toon meer