Eva Meijer

Geboortedatum 1980-01-07

Geboorteplaats Hoorn

Website http://www.evameijer.nl

Afbeelding van de auteur
Fotograaf: Sebastian Steveniers

Geboortedatum
1980-01-07

Geboorteplaats
Hoorn

Website
http://www.evameijer.nl

toon meer

Dichter - Fictieschrijver - Non-fictieschrijver

Genre
Columns - Essays - Kort verhaal - Non-fictie - Roman

Thema's
Dieren - Diversiteit - Duurzaamheid - Familie - Filosofie - Geschiedenis - Humor - Muziek - Natuur - Politiek - Psychologie - Rouw - Vriendschap - Wetenschap

Subthema's
Taal

Activiteiten
Interview (als geïnterviewde) - Lezing - Presentatie - Signeersessie - Voordracht - Workshop/masterclass

Leeftijdsgroepen
Jongvolwassenen - Klas 1-3 Voortgezet Onderwijs - Klas 4-6 Voortgezet Onderwijs - Senioren - Volwassenen

Korte biografie:

Eva Meijer is filosoof, kunstenaar, schrijver, en singer-songwriter. Ze schreef veertien boeken, fictie en non-fictie, haar werk is vertaald in meer dan twintig talen. Terugkerende thema’s zijn taal inclusief stilte, gekte, dieren en politiek. Meijer werkt ook als postdoctoraal onderzoeker aan de Universiteit van Amsterdam (met een Veni-beurs van de NWO) en Wageningen University. Ze schrijft columns en essays voor NRC en is lid van het Meersoortig Collectief, een meersoortig kunstcollectief.

Langere biografie: 

Eva Meijer is beeldend kunstenaar, filosoof, schrijver en singer-songwriter.  

Boeken
Meijer schreef veertien boeken, haar werk is vertaald in meer dan twintig talen. Haar debuutroman Het schuwste dier verscheen in 2011 en werd genomineerd voor de Academica Literatuurprijs, de Gouden Boekenuil en de Vrouw&Proza DebuutPrijs. Meijers tweede roman Dagpauwoog verscheen in 2013 en werd goed ontvangen in de pers. In 2016 verscheen Dierentalen, een populair wetenschappelijk boek over talen van niet-menselijke dieren, en de vraag wat taal eigenlijk is. Haar derde roman Het vogelhuis verscheen in september 2016. Het werd aangeraden door het boekenpanel van De Wereld Draait Door, won de Lezersprijs van de BNG Bank Literatuurprijs en werd genomineerd voor de Libris Literatuurprijs de ECI Literatuurprijs, de Vondel vertaalprijs en de International Dublin Literary Award. Dierentalen en Het vogelhuis zullen worden vertaald in het Arabisch, Chinees, Duits, Engels, Frans, Italiaans, Pools, Turks en Zweeds, Dierentalen ook nog in het Fins, Grieks, Japans, Koreaans, Noors, Spaans, Taiwanees en Tsjechisch en Het vogelhuis in het Kroatisch. In 2017 verscheen De soldaat was een dolfijn, een essay over politieke dieren, dat in 2018 de Hypatiaprijs won. Een Duitse vertaling is in de maak. In 2018 won Meijer de Halewijnprijs voor haar oeuvre. In 2019 verscheen De grenzen van mijn taal, een filosofische verhandeling over depressie, die vertaald zal worden in het Engels, Duits, Noors, Pools, Spaans en Turks en genomineerd werd voor de Bookspot Literatuurprijs en de Socratesbeker (shortlist). Ook verscheen Voorwaarts, een nieuwe roman (een Duitse vertaling is in de maak). In november 2019 verscheen When animals speak: Towards an interspecies democracy, haar eerste academische boek, bij de New York University Press. Het won de ASCA Book Award in 2020. In 2020 kwam de roman De nieuwe rivier, een magisch-realistisch moordmysterie, uit bij Das Mag (komende vertalingen: Duits, Italiaans, shortlist Confituur Boekhandelsprijs en BNG Bank Literatuurprijs). In 2021 schreef ze het essay voor de Maand van de Filosofie: Vuurduin. Aantekeningen bij een wereld die verdwijnt. Ook verscheen Haar vertrouwde gedaante, een novelle. Haar meest recente boeken zijn Zee Nu, een roman waarin de zee komt, Verwar het niet met afwezigheid, een essay over politiek en stilte en Misschien is een ander woord voor hoop. Een pleidooi voor meerstemmigheid in het politieke en publieke debat, een pamflet over de stand van zaken in het Nederlandse politieke en publieke debat.

Filosofie
In Meijers filosofische werk staat taal (inclusief stilte) en sociale rechtvaardigheid centraal. In september 2017 promoveerde ze cum laude in de filosofie op een proefschrift getiteld 'Political Animal Voices' aan de Universiteit van Amsterdam, dat in 2018 de Praemium Erasmianum Dissertatieprijs won. Van 2021-2025 doet ze als postdoc onderzoek aan de Universiteit van Amsterdam met een Veni Beurs van het NWO. Het project heet The politics of (not) eating animals. Ze schreef filosofische columns voor Trouw (2019-2021) en is sinds 2014 voorzitter van de landelijke OZSW werkgroep dierfilosofie. Op de website van de Universiteit van Amsterdam staat een pagina met academische publicaties. Sinds 2022 is ze columnist voor de NRC.  

Muziek
Meijer bracht vier albums en een aantal EP's uit en trad op in Nederland, België, Duitsland, Engeland en Amerika. Muziek en meer informatie over de muziek vindt u hier.  

Beeldende kunst
Meijer maakt performances, muziektheatervoorstellingen en installaties, zoals bijvoorbeeld Het leven leert vanzelf in het Scheltema Complex in Leiden en Verlangst in de Boterhal (met Miriam Reeders), maar ook tekeningen, foto's en video's. Ook houdt ze dagelijks een weblog bij en treedt regelmatig op met proza, lezingen en/of liedjes. Meijer is lid van het Meersoortig Collectief. Op instagram vind je bomenfoto's.

 

Publicaties

Het vogelhuis
2016, Uitgeverij Cossee
Roman
Dierentalen
2016, ISVW
Non-fictie
Dagpauwoog
2013, Uitgeverij Cossee
Roman
Het schuwste dier
2011, Uitgeverij Prometheus
Roman

Media

foto's

video's

Openbare lezingen

28-04-2024 Fries Museum , Wilhelminaplein 92, Leeuwarden (Organisatie)

Bekroningen

BNG Prijs Publieksprijs 2017