Barbara Scholten

Geboortedatum 1971-09-24

Geboorteplaats Hengelo

Website http://www.barbarascholten.nl
Facebook https://www.facebook.com/barbara.scholten.12
Twitter https://twitter.com/ScholtenBarbara
Instagram barbarascholten

Afbeelding van de auteur
Fotograaf: Chris van Houts

Geboortedatum
1971-09-24

Geboorteplaats
Hengelo

Website
http://www.barbarascholten.nl
Facebook
https://www.facebook.com/barbara.scholten.12
Twitter
https://twitter.com/ScholtenBarbara
Instagram
barbarascholten

toon meer

Fictieschrijver - Non-fictieschrijver

Genre
Jeugdboek - Kinderboek - Kort verhaal - Non-fictie

Thema's
Dieren - Familie - Humor - Reizen - Sport - Vriendschap

Activiteiten
Groepsbezoek (Jeugd) - Lezing - online activiteit (livestream) - online activiteit (video) - Presentatie - Signeersessie

Campagnes
Kinderboekenweek 2024

Leeftijdsgroepen
Groep 3-4 Basisonderwijs - Groep 5-6 Basisonderwijs - Groep 7 -8 Basisonderwijs

De Kinderboekenweek 2024 met als thema 'Lekker eigenwijs' draait om dingen net iets anders doen. Oma Luchtbuks, Donnie Donut en Frietje Frommel zouden dit theam verzonnen kunnen hebben. 

Frietje Frommel woont samen met haar ouders in een stampvol huis. Meneer en mevrouw Frommel maken er een puinhoop van. Tinne verkoopt rommel en Pier handelt in oud ijzer. Dat levert zo weinig op, dat ze de rekeningen niet meer kunnen betalen. Voor extra inkomsten verhuren ze de zolder aan een kolonel met 4 kippen. Als Frietje en haar beste vriend Nadir achter de computer zitten, zien ze op het internet een vliegdekschip voor maar honderd euro. Ze koopt het schip voor haar vader, dan heeft hij lekker veel oud ijzer. Maar of dat alle problemen oplost... Tijdens de Kinderboekenweek gaan we bedenken wat we nog meer voor gekke dingen zouden kunnen kopen en wat we daarmee dan zouden doen.

In 2022 verscheen Donnie Donut, een hilarisch avontuur over een jongen die het niet zo goed doet op school. Donnie is volgens zijn juf een een GOM'metje: Geen Onderwijs Mogelijk. Hij gaat alleen 's ochtends nog naar school, 's middags wordt hij donutbezorger bij Dingeldijn Donuts, de fabriek waar zijn moeder werkt. Dat kan niet heel moeilijk zijn, toch? Helaas gaat het in zijn eerste werkweek al mis. Tijdens de Kinderboekenweek maken we van een papierendonut onze eigen boekenlegger.

In 2021 verscheen Oma Luchtbuks. Deze oma heeft van haar twee hobby's, opkomen voor mensen die in de problemen zitten en schieten met haar luchtbuks, haar beroep gemaakt. Ze woont op een verlaten camping met een teckel met grootheidswaanzin. Op de camping verblijven nog een aantal bijzondere gasten: Ekkie is een campingbaas met leuke ideeën waar helaas weinig van terechtkomt. Graaf Willem, een mislukte fietsenmaker wil met zijn rochelende gele stadsbus wafels gaan verkopen op festivals en Ali heeft maar één droom: meerijden in de Tour de France. Ook bij dit boek is een programma voor de kinderboekenweek gemaakt: we spelen het Oma Luchtbuksspel.

Na jaren over sport te hebben geschreven,schreef Barbara in 2018 De woonbootbende, een kinderboek voor jongens en meiden vanaf 7 jaar. In twaalf verhalen vol humor leer je Roef en de rest van de bende kennen. Samen beleven ze allerlei avonturen in en rondom de woonboot: zo doet Roef mee aan een zwemwedstrijd voor een goed doel, wint Roefs vader met een prijsvraag een minivakantie in een 'gewoon' huis en vissen ze met z'n vijven met een magneet, in de hoop zo veel mogelijk geluksmuntjes te vinden...

Dat Barbara over woonbootkinderen schrijft, is niet toevallig. Samen met haar vriend, vier kinderen, twee honden en drie katten woont ze op een boot in Amsterdam. De woonboot heeft een lange glijbaan die uitkomt in de Amstel.

Barbara Scholten studeerde Technische Bedrijfswetenschappen aan de Rijksuniversiteit Groningen en was enkele jaren werkzaam in het bedrijfsleven. Ze belandde via Utrecht in Amsterdam waar ze de opleiding 'Schrijven voor kinderen' volgde.
In 2009 won ze de hockey-schrijfwedstrijd van uitgeverij Ploegsma. Een jaar later verscheen Hockeyhobbels en kunstgrasknieën, het eerste deel in de populaire I love hockey-serie. Ze schreef ook voor Voetbalgekke meiden. In beide series beleven sportieve kinderen avonturen op en rondom de de sportvelden. Voor Sport International schreef ze haar eerste non-fictie boek.

Barbara is al een aantal jaar als kinderboekenschrijver verbonden aan de Schoolschrijver en verzorgt afsluitende lessen voor de maandprogramma's en geeft workshops aan leerkrachten.Tevens is zij docent Creatief schrijven bij CREA en SAKB Kunstlokaal.
Behalve kinderboeken schrijft Barbara voor Stichting OOPOEH verhalen over opa's en oma's die op de hond van een ander passen en daar dolgelukkig mee zijn.
In haar vrije tijd klust ze aan haar boot en gaat ze graag een stukje wielrennen of hardlopen.

Activiteiten

Deze activiteiten kan Barbara Scholten uitvoeren tijdens een schrijversbezoek:

Kinderboekenweek 2024

Het enige echte Oma Luchtbuksspel

De klas wordt in teams verdeeld en spelen een spel. Ze krijgen vragen (wat bedoelt men met een kort lontje?) en schrijfopdrachten (los deze rebus op). Het doel is om oma, een teamlid, als eerst aan te kleden.

Leerjaar 5 t/m 8 Basisschool
Kinderboekenweek 2024

Schrijf een donut nieuwsbericht

We gaan aan de slag met het schrijven van een nieuwsbericht over een zelfverzonnen donut. Ze geven antwoord op de vragen: wie, wat, waar, wanneer, waarom en hoe.

Leerjaar 7 en 8 Basisschool
Kinderboekenweek 2024

Maak een Donnie Donutboekenlegger

Dit is een teken-/schrijfactiviteit. De leerlingen verzinnen een nieuwe donut en tekenen deze op witte papieren donut. Dit wordt een boekenlegger.

Leerjaar 4 t/m 6 Basisschool
Kinderboekenweek 2024

Rare dingen kopen met Frietje Frommel

Frietje Frommel koopt een vliegdekschip voor haar vader. Wat koop jij en voor wie? We schrijven een kort verhaal in 4 alinea's.

Leerjaar 5 t/m 8 Basisschool

Meer informatie over auteursbezoeken in het basisonderwijs  

Publicaties

Frietje Frommel
2024, Uitgeverij Ploegsma
Kinder- of jeugdboek
Donnie Donut
2022, Ploegsma
Kinder- of jeugdboek
Oma Luchtbuks
2021, Uitgeverij Ploegsma
Kinder- of jeugdboek
De woonbootbende, Verboden aan te leggen
2019, Uitgeverij Ploegsma
Kinder- of jeugdboek
De woonbootbende, verboden aan te leggen
2019, Ploegsma
Kinder- of jeugdboek
De woonbootbende
2018, Ploegsma
Kinder- of jeugdboek
Vriendschap en vloggers
2017, Uitgeverij Ploegsma
Kinder- of jeugdboek
Alles over HOCKEY van A tot Z
2017, VI Boeken
Kinder- of jeugdboek - Non-fictie
Balletje diep
2016, Uitgeverij Ploegsma
Kinder- of jeugdboek
Tegenstanders en thuisfluiters
2016, Uitgeverij Ploegsma
Kinder- of jeugdboek
Cavia gezocht
2016, Uitgeverij Ploegsma
Korte verhalen
Tikkie terug
2015, Uitgeverij Ploegsma
Kinder- of jeugdboek
Slidings en toernooistress
2015, Uitgeverij Ploegsma
Kinder- of jeugdboek
Voetbalgekke meiden
2015, Uitgeverij Ploegsma
Kinder- of jeugdboek
Tik tik
2015, Uitgeverij Ploegsma
Korte verhalen
Klittenband strikken
2015, Uitgeverij Ploegsma
Korte verhalen
Rugnummers en teamwork
2014, Uitgeverij Ploegsma
Kinder- of jeugdboek
Shoot-outs en hockeytweets
2013, Uitgeverij Ploegsma
Kinder- of jeugdboek
Haarbandjes en wedstrijdkriebels
2012, Uitgeverij Ploegsma
Roman
Bikini's en scheenbeschermers
2011, Uitgeverij Ploegsma
Roman
Hockeyhobbels en kunstgrasknieën
2010, Uitgeverij Ploegsma
Kinder- of jeugdboek
Bikkels en ballenmeisjes
2010, Uitgeverij Ploegsma
Kinder- of jeugdboek

Media