Karin Giphart

Geboortedatum 1968-10-29

Geboorteplaats Dordrecht

Twitter twitter.com/karingiphart
Instagram instagram.com/karingiphart

Afbeelding van de auteur

Geboortedatum
1968-10-29

Geboorteplaats
Dordrecht

Twitter
twitter.com/karingiphart
Instagram
instagram.com/karingiphart

toon meer

Biograaf - Fictieschrijver

Genre
Autobiografie - Biografie - Boekverfilming - Dagboek - Jeugdboek - Kinderboek - Muzikale voorstelling - Roman - Toneel - Young adult

Thema's
Diversiteit - Familie - Filosofie - Humor - Laaggeletterdheid - LHBTI - Liefde - Misdaad - Psychologie - Rouw - Seksualiteit - Vriendschap

Subthema's
vluchtelingenproblematiek, voetbal, caretaker stress, PTSD, homoseksualiteit

Activiteiten
Interview (als geïnterviewde) - Interview (als interviewer) - Lezing - Presentatie - Signeersessie - Voordracht - Workshop/masterclass

Leeftijdsgroepen
Jongvolwassenen - Klas 1-3 Voortgezet Onderwijs - Klas 4-6 Voortgezet Onderwijs - Senioren - Volwassenen

Karin Giphart is ervaren en bevlogen spreker. Met humor en muziek weet ze actuele maatschappelijke kwesties aan te kaarten, voor jong en oud, zonder dat het belerend wordt. Ze zet zich, naast het schrijven van romans, columns en het produceren van muziek en clips, al jaren in om mensen aan het lezen en schrijven te krijgen. Vanaf januari 2023 ligt er een bijzondere gids op de AZC's, in zes verschillende talen en in simpele taal voor de LGBTQ+ nieuwkomers die zij geschreven heeft in opdracht van mantotman.nl en het SOA Aidsfonds. 

Momenteel is ze bezig met het opzetten van Stichting Fargin House, een uitgeverij | salon | studio die zal worden gerund door de makers in een collectief, met visionaire schrijvers zoals Natasja van Loon. Samen met schrijfster Edith Louw en een getalenteerde groep jonge graphic novelists, zoals Sabrina Kooijmans, een urban fantasy graphic novel-serie zijn ze bezig een urban fantasyserie te maken. Op de bres voor Fantasy, Scifi, CliFi, Erotica, podcasts, transmediale vertelvormen en crossovers. In 2023 hebben ze een succesvolle crowdfunding bij Voordekunst gedaan. Daarnaast treed ze regelmatig op in het internationale storytellingtheater Mezrab, alwaar ze ook vrijwilliger is.

Voor het SOA Aidsfonds en Mantotman.nl heeft ze een gids gemaakt voor LGBTQ+ nieuwkomers, zowel voor vluchtelingen als expats, over seksuele gezondheid en veiligheid in Nederland. In eenvoudige taal. Dit komt volgend jaar op de alle AZC's te liggen, en daar waar nodig. 

De workshop Het Gouden Uur waarmee ze met laaggeletterden en taalvrijwilligers aan de slag gaat, heeft al vijf edities van Lokale Liefde op de wereld gezet met verhalen van taalcursisten uit verschillende provincies, in samenwerking met Paul van Vliet, Ingmar Heyzte en Bart Chabot o.a. Hierin gebruikten ze ervaringen van mensen die moeite hadden met lezen & schrijven, en maakte ze er gedichten en verhalen van. Ze werkt nauw samen met Stichting Lezen& Schrijven. Waarmee ze ook een sollicitatie game genaamd De Zeepfabriek maakte. Of voor VMBO en ouder: De Overstroming, en Ontvoering bij uitgever Eenvoudig Communiceren.

Een dagvoorzitterschap of het afnemen van interviews behoort tot de mogelijkheden. Ze kan een muzikaal/literair optreden verzorgen van anderhalf uur. Of korter. Of langer. Alle vormen van media kunnen. De gemeente Sluis vroeg haar b.v. iets te schrijven over Sluis: het werd een gedicht, Zwinschrijfsel. Een museum in Roermond vroeg om een gedicht bij een kunstwerk, geen probleem.

Laatste roman (2016): De Gijzelaar, over een traumatherapeute en een gijzeling in een asielzoekerscentrum. Deze is inmiddels vertaald in het Engels. Daarnaast was ze dat jaar gastdocent op een middelbare school alwaar ze scholieren leerde hoe ze een escape room moeten bouwen, gezien haar ervaringen als game master bij een escape room waarbij ze jarenlang mensen opsloot en hints gaf; als laatste gaft ze les (Engels en Songwriting) op het Albeda Muziekcollege en danscollege. Giphart is namelijk ook nog eens drs. Engelse Literatuur, gespecialiseerd in verteltranten. 

Midden 2019, tijdens de wereldcup bracht ze met Lisa ten Raa 'Het Grote Voetbalboek voor Meiden' uit bij Kluitman. Zeer trots zijn ze op het eindresultaat en je kunt hen boeken voor een boekpresentatie voor zowel jongens als meiden met eerlijke verhalen over voetbal. Natuurlijk staat het boek centraal, maar maken ze ook graag ruimte voor vragen, een voetbalquiz vol weetjes en feitjes, en wie weet een mini voetbalclinic! 

Tijdens de pandemie in 2020 begon ze een online bedrijf voor teambuilding van bedrijven via gamification, Locus Quest waarbij ze oa virtual escape rooms bouwde. Teams van Nationale Nederlanden, Robeco en Post NL werden door haar begeleid om hun eigen teambuilding te versterken.

Giphart heeft in ieder geval genoeg stof om over te praten.

Menukaart PO

Maker & Boek
  • Voorleesmoment in de klas
  • Schrijver of illustrator op bezoek in de klas
  • Themabezoek in de klas
  • Speciale (muzikale) voorstelling
Workshops
  • Workshop Schrijven en creativiteit
Jeugdliteratuur voor volwassenen
  • Leesmotivatie
  • De schrijver/illustrator vertelt
  • Praktisch aan de slag

Media