Hans Goedkoop

Geboortedatum 23-08-1963

Geboorteplaats Ermelo

Afbeelding van de auteur

Geboortedatum
23-08-1963

Geboorteplaats
Ermelo

toon meer

Fictieschrijver

Genre
Autobiografie - Biografie - Dagboek - Historische roman

Thema's
Geschiedenis

Leeftijdsgroepen
Volwassenen

Hans Goedkoop is historicus en literatuurcriticus. Hij promoveerde cum laude in 1996 op de biografie van Herman Heijermans, Geluk. Hij won er onder andere de Henriëtte de Beaufort-prijs mee. Zijn bekendheid kwam vooral door het presenteren van het NTR-VPRO geschiedenisprogramma Andere Tijden, waar meer dan 500 afleveringen van zijn gemaakt. Naast zijn werkzaamheden als televisiepresentator schrijft Goedkoop voor NRC Handelsblad over literatuur. In 2004 verscheen van zijn hand een essaybundel over de relatie tussen hedendaagse Nederlandse literatuur en de werkelijkheid.
Verder schreef hij een boek over zijn grootvader, De laatste man (2012). Het is een persoonlijke zoektocht naar de drijfveren van deze generaal uit het voormalig Koninklijk Nederlandsch-Indisch Leger. In 2015 verscheen Iedereen was er, een boek over het verjaardagsdiner ter gelegenheid van de vijftigste verjaardag van schrijfster Renate Rubinstein. Haar neefje Maurits nam destijds de audio van het feest op en Goedkoop geeft de lezer een plek aan tafel.
Voor de VPRO-televisieseries De Gouden Eeuw, over Nederland in de 17e eeuw, en De IJzeren Eeuw, over Nederland in de 19e eeuw, verschenen twee begeleidende boeken, beide in samenwerking met Kees Zandvliet.

 

Publicaties

De IJzeren eeuw
2015, Walburg Pers
Non-fictie
Iedereen was er; Een feest voor Renate Rubinstein
2015, Uitgeverij Atlas Contact
Non-fictie
De laatste man
2012, Uitgeverij Atlas Contact
Non-fictie
De Gouden Eeuw
2012, Walburg Pers
Non-fictie
Een verhaal dat het leven moet veranderen
2004, Uitgeverij Atlas Contact
Non-fictie

Openbare lezingen

14-08-2024 Stichting 14 Augustus Lochem E.O. , Markt 3, Lochem (Het Stadshuus)