Nico Dijkshoorn

Geboortejaar 1960

Geboorteplaats Amsterdam Noord-Holland

Genre Roman - Columns - Poëzie - Essays - Journalistiek

Thema's Familie - Sport

Leeftijdsgroepen

Jongvolwassenen - Volwassenen - Senioren

Nico Dijkshoorn is columnist, dichter, schrijver en muzikant. Hij is vooral bekend van zijn werk als huisdichter bij De wereld draait door. Wekelijks schrijft hij daar, vanaf 2008, live een gedicht over de woensdaguitzending. 
 .
Naast zijn televisiewerk is Dijkshoorn vooral columist. Hij begon eind jaren negentig als schrijver op blogs als FOK! en GeenStijl. Daarna werd hij door de Volkskrant gevraagd om sportcolumns te schrijven. Hiermee werd hij bekend bij het grote publiek. Hij schrijft ook voor televisieprogamma's, waaronder Draadstaal. 

In 2009 verscheen Dijkshoorns eerste roman: De tranen van Kuif den Dolder. Het boek gaat over de fictieve legendarische voetballer Kuif den Dolder en is opgebouwd als documentaire. In 2012 volgde zijn tweede roman, Nooit ziek geweest, waarin Dijkshoorn in 49 hoofdstukken herinneringen ophaalt aan zijn vader. In 2014 kwam zijn derde roman uit, getiteld In zijn nabijheid. Het verhaal gaat over een man, wiens leven wordt beschreven door 32 vrouwen.

Dijkshoorn maakte een audiotour voor het Kroller Muller museum. Die is, op veler verzoek, ook als boek verschenen onder de titel Dijkshoorn Kijkt Kunst. Naast zijn teksten zijn ook de kunstwerken te zien.

Van Dijkshoorn’s columns zijn diverse bundels samengesteld, onder andere met de teksten die hij voor De Volkskrant, Artis-magazine, Het Nieuwsblad enVoetbal International schreef. 

Nico deed met zijn band drie verschillende theatertours. Ook tourde hij met Herman Brusselmans en stond hij met Tim Knol en Wilfried de Jong meerdere malen op De Parade in Den Haag en Rotterdam.Midden in de laatste tour kreeg Dijkshoorn door een beroerte. Over die periode en de dood van zijn moeder schreef hij het boek Ooit Gelukkig, dat kan worden gelezen als een vervolg op het boek over zijn vader, Nooit Ziek Geweest. 

Dijkshoorn tourt nog steeds met zijn teksten door het land, vaak terzijde gestaan door zijn band The Hank Five. Op dit moment werkt hij aan twee nieuwe boeken. 


 

Publicaties

Alles & Niets

2017, Uitgeverij Atlas Contact

Columns / Korte verhalen

Aftrappen

2016, Rap sport

16 t/m 99 jaar

Proza - fictie

Huilen & Lachen

2015, Uitgeverij Atlas Contact

Columns / Korte verhalen

In zijn nabijheid

2014, Uitgeverij Atlas Contact

16 t/m 99 jaar

Proza - fictie

Dijkshoorn kijkt kunst

2013, Uitgeverij Atlas Contact

16 t/m 99 jaar

Non-fictie

Klaas

2013, Uitgeverij Atlas Contact

Poëzie

Lou Reed en andere goede vrienden

2013, Uitgeverij Atlas Contact

Korte verhalen

Verder alles goed

2012, CPNB

Essay

Nooit ziek geweest

2012, Uitgeverij Atlas Contact

16 t/m 99 jaar

Proza - fictie

Kleine Dingen

2011, Uitgeverij Atlas Contact

Columns / Korte verhalen

DIJKSHOORN

2010, Uitgeverij Atlas Contact

Columns / Korte verhalen

De tranen van Kuif den Dolder

2009, Uitgeverij Atlas Contact

16 t/m 99 jaar

Proza - fictie

Daar schrik je toch van

2008, Uitgeverij Atlas Contact

Poëzie

toon meer