Fotograaf: Babs Witteman

Dirk J. Tang

Geboortejaar 1947

Geboorteplaats Amsterdam Noord-Holland

Genre Historische roman - Kinderboek - Young adult - Jeugdboek

Thema's Geschiedenis - Diversiteit - Reizen - Wetenschap

Subthema's Slavernij-geschiedenis - de Ontdekking van de wereld - botsing van culturen

Leeftijdsgroepen

Groep 7 -8 Basisonderwijs - Klas 1-3 Voortgezet Onderwijs - Volwassenen

Op mijn 15e jaar werkte ik in een fabriekje. Geen diploma, geen vooruitzichten. Bij ons in de Jordaan heel gewoon maar niet wat ik wilde. Een half jaar later monsterde ik aan op een vrachtschip als Jongen Algemene Dienst. Het werd een fantastische ervaring, de zee heeft me (mede) gevormd.
Terug aan wal werd het tijdelijke baantjes en avondschool. Later een vaste baan bij de gemeente Amsterdam, meer opleidingen en een mooie ambtelijke carrière. Na het volgen van een deeltijdstudie (maritieme) geschiedenis, kon ik in 2001 een jongensdroom realiseren. Ik werd (gast)conservator bij het Scheepvaartmuseum Amsterdam. De (eerste Nederlandse) tentoonstelling over ons slavernijverleden Slaven en Schepen was het resultaat.
Ik begon daarnaast met het schrijven van artikelen voor bladen en boeken. Het werd steeds leuker: vanaf 2003 werkte ik als projectmanager bij het Sailing Lettersproject van de Koninklijke Bibliotheek. Meer artikelen, bijdragen en lezingen volgden.
Sinds mijn pensionering in 2012 ben ik een dag in de week als gast-onderzoeker actief voor de Artis-bibliotheek van de Universiteit van Amsterdam. Ik schreef er het boek Slavernij, een geschiedenis en werkte mee aan de tentoonstelling Slavernij verbeeld. Na een boekje over Savoyaards, schreef ik met veel plezier in 2017 Krijn mijn eerste jeugdboek.

Publicaties

Krijn, als kajuitwachter de wereld rond

2017, KLUITMAN

10 t/m 88 jaar

Kinder- of jeugdboek

Slavernij, een geschiedenis

2013, Walburg Pers

14 t/m 88 jaar

Non-fictie

Media