Fotograaf: Anne van Gelder

Michiel van Straten

Geboortejaar 1963

Geboorteplaats Den Haag Zuid-Holland

Genre Non-fictie - Reisverhaal

Thema's Geschiedenis - Psychologie - Reizen - Wetenschap

Subthema's Irrationaliteit; groepsdruk; sociale psychologie; wereldbeeld; wereldkaarten; schrijven; reisverhalen; schrijfworkshop

Leeftijdsgroepen

Jongvolwassenen - Volwassenen - Senioren

Michiel van Straten is ontdekkingsschrijver. In zijn boeken en lezingen laat hij zien dat wat we vanzelfsprekend vinden vaak helemaal niet zo vanzelfsprekend is, of zelfs ronduit helemaal niet klopt. Als verteller gaat spreker Michiel van Straten op ontdekking, om uit te zoeken hoe het nou precies zit. Dit levert verbluffende verhalen op.
Zo stelt hij zichzelf en zijn publiek vragen als: ben je wel baas in eigen brein? Hoe (ir)rationeel zijn we? In zijn lezingen hierover zal hij zijn ontdekkingen delen over bizarre experimenten en nog opmerkelijkere menselijke gedragingen. Ook vraagt hij zich af: bestaat de wereld wel zoals wij hem denken te kennen? Van Straten vertelt over de menselijke maat achter ons wereldbeeld, en laat zien hoe dat wereldbeeld vervormd is door gewoontes, gewenning, gemak.

Beluister ontdekkingsschrijver Van Straten, en concludeer dat de wereld nooit meer zal zijn wat ze toch al nooit geweest is.

Publicaties

Dagelijks Irrationeel, over de psychologie van zelfbedrog

2018, Het Spectrum

18 t/m 100 jaar

Non-fictie

Tien Verdwenen Dagen, over de menselijke maat achter ons wereldbeeld

2012, ATLAS

18 t/m 100 jaar

Non-fictie

Zee van ijs, een waargebeurd overlevingsdrama op een bevroren Zuiderzee

2011, Hollandia

18 t/m 100 jaar

Non-fictie

Onzeker op zee, een onstoer vaarverhaal

2010, Hollandia

18 t/m 100 jaar

Non-fictie