Adwin de Kluyver

Geboortejaar 1968

Geboorteplaats Etten-Leur Noord-Brabant

Genre Historische roman - Korte verhalen - Non-fictie / wetenschap - Reisverhalen - Spannend

Thema's Amerika (Noord-Midden-Zuid) - Europa - Geschiedenis - Humor - Natuur - Reizen - Wetenschap

Subthema's Reisverhalen - literaire non-fictie - geschiedenis - atlas - landkaarten - noorden - Scandinavië - Poolreizen - heldendom - ideeëngeschiedenis - avonturenverhalen - ontdekkingsreizen

Leeftijdsgroepen

Klas 4-6 Voortgezet Onderwijs - Jongvolwassenen - Volwassenen - Senioren

Adwin de Kluyver (1968) is schrijver en historicus. In januari 2019 is bij Uitgeverij Spectrum Het gedroomde Noorden - een atlas verschenen.

In dit boek volgt De Kluyver met een vinger over de kaart de fascinerende verhalen van ontdekkingsreizigers en gelukzoekers, wetenschappers en fantasten, doeners en denkers, van idealisten en charlatans, die allemaal op geheel eigen wijze verlangden naar het Noorden en die een rol hebben gespeeld in hoe wij in de loop der eeuwen naar de bovenkant van de aarde zijn gaan kijken.

In een eigenzinnig mengsel van reisverslag, atlas en tragikomische geschiedschrijving neemt De Kluyver de lezer mee op een enerverende, literaire leunstoelreis langs mythes, legendes, overleveringen, wetenschappelijke ontdekkingen, verdichtsels, utopieën en hersenschimmen. Hét boek voor iedereen die wel eens naar het Noorden reist. Of van het Noorden droomt.

In 2015 debuteerde Adwin de Kluyver met Terug uit de Witte Hel, een literair non-fictie boek over de Nederlandse poolheld Sjef van Dongen dat unaniem lovend werd ontvangen (5 sterren Volkskrant, 4 ballen NRC, prijs 'Beste Grensoverschrijdende Boek' Zeeuwse Boekenprijs 2016). Adwin was chef van de cultuurredactie van de Leeuwarder Courant en schreef voor het Algemeen Dagblad talloze buitenlandreportages. Aan de Rijksuniversiteit Groningen specialiseerde hij zich in de cultuurgeschiedenis van poolreizen en heldendom. Voor de VPRO maakte hij een tweedelige radiodocumentaire over de ramp met het luchtschip Italia. Adwin woont en werkt in Leeuwarden.

Publicaties

Het gedroomde Noorden - een atlas

2019, Uitgeverij Het Spectrum

Autobiografie / Journalistiek / Korte verhalen / Reisverhalen / Wetenschap / Non-fictie

Terug uit de Witte Hel - Hoe poolreiziger Sjef van Dongen een nationale held werd

2015, BALANS

Biografie / Journalistiek / Reisverhalen / Wetenschap / Non-fictie

Media

foto's

video's

Literaire prijzen

Zeeuwse Boekenprijs - Beste grensoverschrijdende boek 2016 - Terug uit de Witte Hel - Hoe poolreiziger Sjef van Dongen een nationale held werd