Paul Scheffer

Geboortedatum 03-09-1954

Geboorteplaats Nijmegen

Afbeelding van de auteur

Geboortedatum
03-09-1954

Geboorteplaats
Nijmegen

toon meer

Non-fictieschrijver

Genre
Autobiografie - Biografie - Columns - Dagboek - Essays - Journalistiek - Non-fictie

Thema's
Diversiteit - Europa

Leeftijdsgroepen
Volwassenen

Paul Scheffer is publicist en hoogleraar Europese Studies. Hij was onder meer correspondent in Parijs en Warschau. Sinds 1990 schrijft hij voor NRC Handelsblad. Zijn artikelen verschenen in tal van grote Europese dagbladen. Voor VPRO televisie maakte hij de series Wachten op de barbaren, grenzen van Europa (1996) en Leven en Werken (1998-1999).

In 2000 publiceerde Scheffer in NRC Handelsblad zijn essay Het multiculturele drama. Zijn aanklacht leidde bij verschijning tot een hausse in de media, en zelfs tot een meerdaags debat in het parlement.

Scheffer werkte zijn oorspronkelijke ideeën gedurende zeven jaar uit, met als resultaat Het land van aankomst (2007). Naar aanleiding van dat boek maakte hij samen met Rene Roelofs de documentaire film Land of Promise, die in 2013 op het IDFA in premiere ging. 

In 2013 verscheen Alles doet mee aan de werkelijkheid, een portret van zijn grootvader, de filosoof en letterkundige Herman Wolf.  In april 2016 verscheen zijn essay De vrijheid van de grens, naar aanleiding van de Europese vluchtelingencrisis. Begin 2018 zal dit essay in een uitgewerkte vorm als boek verschijnen bij de Bezige Bij. 

In 2017 verscheen bij Uitgeverij EssenerThema's Maatschappijleer, een lesboek voor VWO leerlingen, waarin Paul Scheffer het deel over de pluriforme samenleving heeft geschreven. 

Publicaties

De vrijheid van de grens
2016, Uitgeverij Lemniscaat
Non-fictie
Alles doet mee aan de werkelijkheid
2013, Uitgeverij De Bezige Bij
Non-fictie
Het land van aankomst
2007, Uitgeverij De Bezige Bij
Non-fictie
Een tevreden natie
1988, BERT BAKKER
Non-fictie