Fotograaf: Tess Hoffman

Ivo van Woerden

Genre (Auto)biografie / dagboek - Columns / Essays / Journalistiek - Non-fictie / wetenschap

Thema's Familie - Gezondheid - Misdaad

Subthema's ouderenzorg - autisme - verhalende journalistiek - lone wolve - aanslag

Leeftijdsgroepen

Jongvolwassenen - Volwassenen - Senioren

Ivo van Woerden is journalist en schrijver. Zijn werk is verschenen in binnen- en buitenland. Hij schreef de boeken Undercover in de ouderenzorg (2011), Het drama van Alphen (2013) en The great Marc Evers (2017, winnaar van de Gouden Freelance Award). Ook was hij ghostwriter voor Op zoek naar mijn Frankrijk van Wilfred de Bruijn (2017).

In 2014 was hij fellow aan het World Press Institute in Minnesota.

Voor Undercover in de ouderenzorg werkte hij als verpleegkundige in verzorgingstehuizen in Nederland. Zijn schokkende ervaringen zorgden landelijk voor veel opschudding.

Het drama van Alphen is een reconstructie, een real-life thriller waarvoor hij slachtoffers en nabestaanden van het schietincident in Alphen aan den Rijn interviewde. Tristan van der Vlis bracht daarbij zes mensen om en pleegde  zelfmoord. Hoe ga je ermee om als je onverwachts betrokken raakt in een shooting spree?

The great Marc Evers is het levensverhaal van Nederlands grootste Paralympische zwemkampioen. Als hij twee is, krijgen Marcs ouders te horen dat hun zoon autistisch is en een geestelijke beperking heeft. ‘Doe hem maar in een tehuis’ zegt de psychiater. Maar de ouders van Marc geven de hoop op een toekomst voor hun kind niet op. Met topprestaties tot gevolg.

Publicaties

The Great Marc Evers

2017, Uitgeverij Querido

Biografie / Non-fictie

Het drama van Alphen

2013, MEULENHOFF

Spanning / Non-fictie

Undercover in de Ouderenzorg

2011, Maarten Muntinga

Dagboek / Journalistiek / Non-fictie

Media

foto's

Literaire prijzen

De Gouden Freelancer 2015 - The Great Marc Evers