Pim te Bokkel

Geboortejaar 1983

Geboorteplaats Schoorl Noord-Holland

Genre Korte verhalen - Poëzie / Slam

Thema's Filosofie - Liefde - Natuur

Subthema's Verlangen - Weer - Romantiek - Levensfilosofie - Wetenschapsfilosofie

Leeftijdsgroepen

Klas 1-3 Voortgezet Onderwijs - Klas 4-6 Voortgezet Onderwijs - Jongvolwassenen - Volwassenen - Senioren

De poëzie van Pim te Bokkel staat bol van verlangen. In zijn nieuwste bundel, Dit is hoe een storm ontstaat, neemt dit gevaarlijke proporties aan.

Storm is wat zichzelf verloren is
wat bomen daken en verhoudingen ontwricht
en losgeslagen
met de blauwe paarden briest

Pim te Bokkel groeide op in een havezate, in het Achterhoekse kerkdorp Aalten. In het naburige Winterswijk werd hij in 1983 geboren, volgens Gerrit Komrij in het nonnenziekenhuis. Enkele weken later werd Nederland getroffen door een kanaalrat – een zware storm die uit het niets op Hemelvaartsdag ontstond en vele slachtoffers maakte. Toen Te Bokkel, om biotechnologie en later wetenschapsfilosofie te studeren, de bosrijke geboortegrond verruilde voor de stad, schreef hij steeds meer poëzie: eerst online, later voor dichterspodia en in literaire tijdschriften. Tijdens het Nederlands Kampioenschap Poetry Slam in 2004 werd Te Bokkel ontdekt.

In 2007 debuteerde Pim te Bokkel bij uitgeverij Nieuw Amsterdam met de bundel Wie trekt de regen aan?  – een  bundel die in datzelfde jaar genomineerd werd voor de C. Buddingh’-prijs voor nieuwe Nederlandstalige poëzie. Te Bokkel was te zien op festivals als Poetry International, de Zwarte Cross en Crossing Border. Zijn gedichten werden opgenomen in De Gids, DWB , Liegend Konijn en bloemlezingen van Erik Jan Harmens en Gerrit Komrij. Het Parool, nrc.next en De Gelderlander publiceerden gedichten en kort proza, Hollands Maandblad en de HKU publiceerden zijn essays en voor het poëzietijdschrift Awater schrijft Te Bokkel recensies.

‘Veel debutanten zetten in op klassieke thema’s (liefde, dood) óf op lolbroekerij. Zo niet Pim te Bokkel. […] Een romantisch dichter – en een goede bovendien.’
Trouw

In 2010 omschreef De Groene Amsterdammer Te Bokkel, in een bespreking van zijn tweede dichtbundel, De dingen de dingen de dans en de dingen, “een ontzettend groot en oorspronkelijk talent.” Begin 2013 verscheen bij Uitgeverij 69/Tungsten de bibliofiele bundel Dit is hoe het gaat. Een week voor het losbarsten van de eerste najaarsstormen van 2013, verscheen bij uitgeverij Nieuw Amsterdam de derde reguliere dichtbundel van Pim te Bokkel, Dit is hoe een storm ontstaat – een bundel over de storm in jezelf.

‘Pim  te Bokkel bewijst dat het kan: in gewone, alledaagse woorden goede poëzie schrijven.’
– Noordhollands Dagblad

Pim woonde 10 jaar in Amsterdam. Tegenwoordig woont hij in Schoorl.

Publicaties

Dit is hoe een storm ontstaat

2013, Nieuw Amsterdam

16 t/m 96 jaar

Poëzie

De dingen de dingen de dans en de dingen

2010, Nieuw Amsterdam

16 t/m 94 jaar

Poëzie

Wie trekt de regen aan?

2007, Nieuw Amsterdam

16 t/m 96 jaar

Poëzie

Literaire prijzen

Nominatie C. Buddingh'-prijs 2007