Mounir Samuel

Geboortedatum 30-09-1989

Geboorteplaats Amersfoort

Website https://www.mounirsamuel.nl
Facebook https://www.facebook.com/mctsamuel2
Instagram https://www.instagram.com/mounir_samuel/

Afbeelding van de auteur
Fotograaf: Irwan Droog

Geboortedatum
30-09-1989

Geboorteplaats
Amersfoort

Website
https://www.mounirsamuel.nl
Facebook
https://www.facebook.com/mctsamuel2
Instagram
https://www.instagram.com/mounir_samuel/

toon meer

Fictieschrijver

Mounir Samuel (Amersfoort, 30 september 1989) werkt op de scheidslijnen van media, politiek, kunst en cultuur. Gracieus beweegt hij tussen verschillende werelden en weet hij uiteenlopende disciplines naadloos met elkaar te verbinden. Zo is hij politiek analist, meervoudig bekroond journalist, auteur van twaalf boeken, performance artist, theatermaker, dramaturg, coach, documentairemaker, diversvaardigheidsmanager, expositiemaker en cultureel ondernemer. Hij is een verhalenverteller als geen ander en weet van elk optreden een blijvendde herinnering te maken. 

Zijn leven is al even grensoverschrijdend. Hij werd in het 100ste nummer van Winq (dec 2019) bekroond als changemaker of the decade. Eerder won hij in 2012 de Kleurrijke Prijs en noemde de jury hem “de personificatie van verandering, lef en vrijheid van meningsuiting”. Zijn boeken en journalistieke werk werden vele prijzen toegekend.

De publieke carrière van Mounir begon al op jonge leeftijd. Zo was hij op zeventienjarige leeftijd in verschillende tv-programma’s te zien nadat hij tot tweemaal toe de El Hizjra literatuurprijs had gewonnen. Tijdens de 18-daagse volksopstand tegen de Egyptische president Hosni Mubarak in 2011 maakte hij furore als jongste Zuidwest-Azië expert van Nederland. Door de jaren heen publiceerde Mounir honderden artikelen, columns en reportages in de verschillende landelijke kranten en bladen. 

Het kijken, schrijven, maken en leven dwars over scheidslijnen en grenzen heen is Mounir eigen. In zijn werk als auteur beperkt hij zich niet tot één discipline. Zo publiceerde hij fictie en non-fictie, young adult en volwassen-literatuur, poëzie en korte verhalen en treed hij veelvoudig op als spoken word artiest. Bekende en bekroonde werken van zijn hand zijn onder andere “Mozaïek van de Revolutie: een kijkje achter de voordeur van mijn nieuwe Midden-Oosten” (2012), “Dagboek van een zoekend christen” (2013), de YA-novel “Dansen tussen golven traangas” (2015), zijn debuutroman “Liefde is een rebelse vogel” (2016), “God is groot: eten, bidden en beminnen met moslims” (2018),  “Noodzakelijke gesprekken: reflecties op een nieuwe wereld” (2020) en "Jona zonder Walvis - een profetie voor Nederland" (2022) over de klimaatramp en wat daar nu aan te doen.

Themas; sociale revoluties, vrijheid, klimaat, politiek, maatschappij, grote vraagstukken, vrijheid, lhtniqa+, dekolonisaite en racsime, inclusief taalgebruik. 

Publicaties

God is groot: eten, bidden en beminnen met moslims
2018, Uitgeverij Jurgen Maas
Non-fictie
Liefde is een rebelse vogel
2016, Uitgeverij Jurgen Maas
Roman
Dansen tussen golven traangas
2015, Uitgeverij Querido
Roman - Proza - fictie
Mozaïek van de Revolutie
2012, Uitgeverij De Geus
Informatief - Reisverhalen - Non-fictie
Dagboek van een zoekend Christen
2012, Ark Boeken
Dagboek - Non-fictie

Media

foto's

Fotograaf: Dirk-Jan van Dijk

video's

Bekroningen

Dick Scherpenzeel Aanmoedigingsprijs voor journalistiek schrijftalent onder 30 jaar 2013
El-Hizjra Literatuurprijs 2007
El-Hizjra Literatuurprijs 2008